Lysande dagbok om samtidens Sverige

DN-fotografen Alexander Mahmouds arbetsdagbok är en drabbande skildring av arbete, trauma och samtidens Sverige.

DN-fotografen Alexander Mahmouds arbetsdagbok är en drabbande skildring av arbete, trauma och samtidens Sverige, menar Kurirens recensent Simon Olofsson.

DN-fotografen Alexander Mahmouds arbetsdagbok är en drabbande skildring av arbete, trauma och samtidens Sverige, menar Kurirens recensent Simon Olofsson.

Foto: Sally Hallberg

Recension2023-04-25 06:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagbok

Du vill inte mer

Författare: Alexander Mahmoud

Förlag: Norstedts

Alexander Mahmoud jobbar. Som arbetsknarkande fotograf på DN har han gjort jobbet till sitt liv. Genom kameralinsen skymtar fragment och bitar av ett samtida Sverige där händelser omvandlas till kamerapixlar. Bakom kameran möter Alexander också sig själv, sitt ursprung och all den tomhet och sorg som han så desperat försöker hålla borta.

”Du vill inte mer” är Alexander Mahmouds arbetsdagbok, och det är mer än bara en dagbok. Det är en samhällsskildring, en teckning av ett spretigt Sverige och en kaotisk omvärld. Med rappt språk och ett direkt tilltal berättar Alexander Mahmoud om coronapandemin, om olagliga adoptioner, om flyktingläger och om krig, men också om politik och vardagsnära möten. Det är också en personlig berättelse om invandring och integration, om klasstillhörighet och skam.

I en tid där diverse dramatiker och rockgubbar kört dagbokens litterära relevans i botten är Alexander Mahmouds bidrag en välkommen vitamininjektion i genren. Alexander Mahmoud visar att dagboken inte behöver vara en narcissistisk partsinlaga över sakernas tillstånd. Rätt använd kan dagboksformatet istället bli en effektiv skildring av hur den egna personen ställer sig till den omvärld och samtid vi finner oss nödgade att förhålla oss till.

”Du vill inte mer” är en av de mer angelägna samtidsskildringar jag läst på länge. Med sin dagbok visar Alexander Mahmoud att han inte bara är en bra fotograf, utan också en väldigt bra författare. Med kompromisslöst språk och brutal öppenhet har Alexander Mahmoud skrivit en bok som är svår att värja sig mot. Den slår, och den slår där det känns.