Djupt berörande om en "grinig" gubbe

Två bänkar. Skådespelaren Johan Rheborg. En berättelse fylld av igenkänning av en hyllad författare. Vad kan gå fel? Ärligt, ingenting – för vem kan inte förtrollas av denna vardagsnära berättelse om mannen som heter Ove.

Skådespelaren Johan Rheborg gör en ömsint gestaltning av författaren Fredrik Backmans karaktär i soloföreställningen "En man som heter Ove", menar kulturredaktör Eva Åström.

Skådespelaren Johan Rheborg gör en ömsint gestaltning av författaren Fredrik Backmans karaktär i soloföreställningen "En man som heter Ove", menar kulturredaktör Eva Åström.

Foto: Pressbild

Recension2022-11-20 14:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Teater

En man som heter Ove

Regi: Emma Bucht

Skådespelare: Johan Rheborg

Manus: Marie Persson Hedenius efter Fredrik Backmans roman i bearbetning av Emma Bucht och Johan Rheborg

Kulturens hus, lördag 19 november, klockan 19

Det är tio år sedan Johan Rheborg för första gången ställde sig på scen för att gestalta Ove – en av den hyllade författaren Fredrik Backmans karaktärer. Och en Ove har vi nog alla mött, en till synes grinig och bitter man som förargar sig på sina medmänniskor och dagligen går sin inspektionsrunda i bostadsområdet. Han kan brygga kaffe. Han kan backa med släp. Han älskar Saab. Och inte minst älskar han sin numer döda fru Sonja. Hon var färgen i deras liv. Ove stod för det rätvinkliga. 

Det är med andra ord ingen lycklig man publiken möter i början av denna soloföreställning. I stället en man som efter sina utfall och inspektionsrundor planerar att ta sitt liv till den dagen då hans nyinflyttade grannar råka backa in i hans brevlåda.

Detta olycksfyllda första möte är nämligen början på en serie händelser och interaktioner med människor i grannskapet som utvecklas till en varm kärlekshistoria med ett antal vändor till sjukhuset, nattning av barn, middagar, heroiska insatser, luftning av element och avslöjanden av oegentligheter. Men framför allt en berättelse om alla människors behov av sammanhang och mening. 

Föreställningen "En man som heter Ove", i Johan Rheborgs briljanta gestaltning, utvecklas med tiden till en stor, varm kram. På djupet berörande.