Litteratur
Etgar Keret
De sju goda åren.
Översättning: Kristian Wikström
Brombergs
Missiler kan explodera var och när som helst, och terrorattentat hör vardagen till.Jo, det har Etkar Keret lyckats med. Han är kanske Israels mest populära författare just nu. Han har också gjort sig internationellt ryktbar för sina skruvade, milt absurdistiska berättelser. På svenska finns tre kritikerhyllade novellsamlingar, ”Åtta procent av ingenting” (2008), ”Goda intentioner” (2009) och ”Plötsligt knackar det på dörren” (2014). Han har jämförts med både Kafka och Woody Allen.
Nu finns en ny bok av Keret översatt till svenska med titeln ”De sju goda åren”. Den har undertiteln ”En memoar” och består av korta berättelser som skildrar Kerets liv som författare och familjefar.
”Jag hatar verkligen terrorattentaten”, säger den spinkiga sjuksköterskan till den äldre. ”Vill du ha tuggummi?”
Så inleds första berättelsen och den är typisk för Kerets berättarstil. Terrorattentat och tuggummi. Livsfara och trivialitet. Först var jag mer irriterad än road under läsningen. Hur kunde författaren ta så lätt på så upprörande händelser? Men ju längre jag kom i denna lättlästa bok, desto mer uppskattade jag berättelserna. Humorn, om än absurd och svart, blir en nödvändig säkerhetsventil när människor ständigt hotas av urskillningslöst och oförutsägbart våld.
Boken startar med ”År ett”, det viktiga år, när sonen Lev föds på en förlossningsavdelning i Tel Aviv. Sedan följer några berättelser för vart och ett av de sju goda åren, och vi får följa Levs utveckling som fadern kärleksfullt beskriver.
Men eftersom Keret ofta är ute och reser över hela världen till olika litterära evenemang, får läsaren som omväxling till berättelserna om familjelivet, snapshots från olika länder.
Han har i hemlandet redan som barn fått höra hur judarna i Europa ständigt utsatts för förföljelser, och han ser tecken på antisemitism överallt, även om inget dramatiskt händer honom. Eller inbillar han sig bara? Är han paranoid?
”Det spelar ingen roll var vi är – i Melbourne, Berlin eller Zagreb – jag hittar hakkors snabbare än Google Maps”.
Keret ger inblickar i författarnas märkliga värld, nästan lika absurd som livet i Tel Aviv. Kapitlet ”En skitsak” handlar om när han som 19-årig soldat skrev sin första novell. Lämplig kurslitteratur för skrivarcirklar.
En annan höjdpunkt är ”Pastramismörgås”. Lev har hunnit bli sju år och reser med föräldrarna i bil för att hälsa på morfar. Så går flyglarmet. Sedan följer en underbar skildring om hur familjen leker sig igenom livsfaran.