Facklitteratur
Dietkompassen (Natur & Kultur)
Malin Attefall
Mat har blivit vår tids religion med starka inslag av övertygelse, regler, starka förebilder, synd, gemenskap och fasta, precis som det finns i olika trosinriktningar. För vissa är fettet en vän, för andra en fiende. Vissa skyr pasta, ris och potatis som pesten, medan andra menar att allt som inte innefattar djurhållning är bra. Det är lätt att känna sig förvirrad av alla motstridiga budskap.
För att reda ut begreppen och forskningsläget har Malin Attefall, som är tv-producent och redaktör på SVT:s vetenskapsredaktion och som har skapat SVT-serien Bästa dieten hösten 2018 och Bästa träningen våren 2020, kommit ut med boken Dietkompassen.
Först redogör hon för fyra dieter, lågkolhydratkost (LCHF), 5:2-fasta, veganmat och Livsmedelsverkets kostråd. Läsaren får en tydlig och klargörande genomgång av de olika dieterna. Det är en ärlig guide som kan hjälpa människor att bestämma sig för vilken diet som skulle kunna passa dem.
Vill jag kunna fortsätta att unna mig livets goda samtidigt som jag snabbt går ned i vikt? Ja då kanske LCHF passar bäst. Vill jag framför allt rädda klimatet och värna om djurens rätt? Då kanske jag ska bli vegan i stället. Eller vill jag leva som vanligt fem av sju dagar i veckan? Då är 5:2-fastan ett alternativ. Livsmedelsverkets råd om Medelhavskost kan i sammanhanget kännas litet trista och allmänt hållna, men om vi följde dem skulle vi alla må bättre, slår Malin Attefall fast.
Det blir mer komplicerat när hon ska redogöra för forskningen. Som exempel tar hon att mjölkdrickarna har kortare livslängd. Beror det verkligen på mjölken eller är det andra faktorer som spelar in? Malin Attefall visar på problemet att härleda olika utfall till en viss kosthållning.
Över huvud taget är hennes bok både grundlig och välskriven och ställer många tankeväckande frågor om de olika dieterna. Hon väjer inte att berätta om att många har haft svårt att hålla dem och raskt gått upp i vikt. Något som vissa forskare ändå tycker är bättre än att de aldrig hade gått ner, medan andra menar att dieterna bara skapar prestationsångest och psykisk ohälsa.
En sak är i alla fall säker. Övervikt är ett stort folkhälsoproblem i världen. Och slutsatsen i boken är att nästan alla dieter faktiskt är bra, för forskningen visar att en medveten kosthållning gör oss friskare och får oss att må bättre.