På svenska kan ordet motsvaras av slashasar eller dalkusar. Begreppet white trash i USA, om lågutbildade, lågavlönade vita personer i arbetar- eller underklassen, kan liknas vid chavs som begrepp.
Chavs har blivit satt på arbetarklassen i Storbritannien, eller delar av den, av media, högerpolitiker och medel- samt överklassen i så stor utsträckning att begreppet fastnat.
Jones går igenom hur chavs kunnat bli så utbrett som nedsättande, fördomsfull beskrivning. Det gör Jones ambitiöst med genomgång av den politiska och ekonomiska utvecklingen i Storbritannien.
I korthet är det thatcherismens högervridning av det brittiska samhället som är huvudorsak. Med Thatchers nyliberala politik rycktes grunden undan för stora delar av arbetarklassen.
De industrier och samhällen där den främst var verksam försvann. Deras produkter hävdade sig inte när pundet stärktes med Thatchers ekonomiska politik med avregleringar och långtgående marknadsinriktning.
En avindustrialisering som skedde även i andra länder gick längre i Storbritannien på 80-talet.
Högerpolitiker lägger skulden för de utbredda ekonomiska och sociala problemen på individerna och ser dem som ansvariga för sin situation. Sådant som bättre moral och högre ambitioner ses då som lösningar.
De strukturella problemen med färre jobb, särskilt inom industrin och de områden i norra England där flest industrijobb försvunnit, och nya jobb ofta inom tjänstesektorn med låga löner och dåliga arbetsvillkor, vill inte erkännas av högerpolitikerna. Det är de som ofta styr och är tongivande i debatten i kraft av många åsiktsvänner i medierna.
Tony Blairs New Labour och dess styre i 13 år kom inte att innebära några väsentliga förbättringar för arbetarklassen. De förändringar i negativ riktning, med hårdare arbets- och livsvillkor och neddragningar i den offentliga välfärden, som gjordes av högerregeringarna i 18 år efter Thatchers makttillträde 1979 kom i hög grad att bestå.
Boken har statistik och uppgifter som man inte känner till om det brittiska samhället. Det är bra. Boken, när den nu kommer på svenska, är dock några år gammal och handlar mycket om läget runt 2010.
Owen Jones är en vänsterpolitisk debattör. Man får ta hans skildringar med en nypa salt.
Även med det i beaktande är det en nedslående bild av ett hårt klassamhälle där de bäst ställda trycker ned de i arbetarklassen som har det sämre och stämplar nedsättande, fördomsfulla beskrivningar på dem: chavs.