Det andra könet

Kunskapens frukt.

Kunskapens frukt.

Foto: Livia Rosovanyi

RECENSION2014-09-24 20:26
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orange is the new black, säsong 2, avsnitt 4: ”A whole other hole”. Allmän anatomisk förvirring uppstår, då Poussey påstår att det finns ett helt hål till. Alltså, utöver ”the main coochie hole”. Nästan ingen av internerna har riktigt koll på urinrörets placering, och en spontan lektion i ännet anordnas. Detta i ett kvinnofängelse.

Orsaken till okunskapen, både i tv-serien och allmänt, är såklart tabu och censur – men det finns så mycket mer. Historiska feluppfattningar och kulturell mystifiering, som präglat synen på den kvinnliga kroppen ända sedan de manliga monoteismerna konkurrerade ut fruktbarhetsdyrkan. Bland annat.

Allt detta och så väldigt mycket mer får vi en crash course i tack vare Liv Strömquists nya album, ”Kunskapens frukt”. Det är en veritabel lärobok i både anatomi och historia – med utgångspunkt i ”det som brukar kallas det kvinnliga könsorganet”.

Som vanligt koncentrerar Strömquist mängder av research till drygt hundra sidor av pedagogiska serier och briljant satir. Alla möjliga fördomar ställs på sin spets, inga inskränkta tänkare går säkra, och Strömquist bevisar återigen att hon är Sveriges förmodligen mest relevanta serieskapare.

Albumet avslutas med den 40-sidiga svit på temat menstruation som gav upphov både till Liv Strömquists eget sommarprat från förra året och den färska Kartagoantologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens”. Och förrutom att det är ännu en aspekt av ämnet som mår väldigt bra av att ses genom hennes historiegranskande och normkritiska glasögon, så har ”Blood mountain” gjort ”Kunskapens frukt” till Strömquists estetiskt snyggaste skapelse hittills. Teckningarna är – med undantag för ett parti i mitten – stilrent svartvita, men med effektfulla detaljer i rött. Som Schindler’s list, typ. Fast bättre.

Men vem bör då läsa ”Kunskapens frukt”? Är den viktigast för kvinnor, med tanke på temats fysiska närhet? Eller för män, så att de tvingas slita tankarna från sina egna könsdelars bästa någon jävla gång? Borde den läsas av feminister, som redan är medvetna om den kvarlevande patriarkala kultur Strömquist hänvisar till; eller av icke-feminister, som behöver utbildas?

Svaret är nog all of the above, egentligen. Bärare av alla möjliga kön, sexualiteter och kvinnosyner bör ta del av den här boken. Alla borde smaka ”Kunskapens frukt”.

SERIER

KUNSKAPENS FRUKT

Författare: Liv Strömquist

Förlag: Galago