Bot mot dumhet – läs vetenskapslitteratur

Det är dags att läsa vetenskapslitteratur nu. Därför att ett parti som förnekar både kunskap, demokrati och klimatförändringar just fått ett övervakande kansli hos regeringen och styr landet från baksätet.

Författarna Marcus Rosenlind och Alexandre Antonelli har skrivit böcker i naturvetenskapliga fältet, vetenskap som ger en hel del tröst i mörkret, menar recensenten Jan-Olov Nyström.

Författarna Marcus Rosenlind och Alexandre Antonelli har skrivit böcker i naturvetenskapliga fältet, vetenskap som ger en hel del tröst i mörkret, menar recensenten Jan-Olov Nyström.

Foto: Miikka Pirinen/Pontus Aratoun

Recension2022-11-10 05:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Titlar: Det stora lilla livet/ Ett dolt universum

Författare: Marcus Rosenlind/Alexandre Antonelli

Förlag: Schildts & Söderströms/Natur & Kultur

Återstår alltså att läsa och släppa in ljuset, mörkret finns på plats och kommer att förtära sig själv. Två böcker från naturvetenskapens fält blir en paradoxal tröst i höst. Den första handlar om det verkligt lilla livet, det som kommer att överleva oss alla, kanske i kortare perspektiv än vi förväntat oss. Finlandssvenske Marcus Rosenlind skriver med ovanlig humor och väldig lärdom om sådant som extremofiler, prokaryoter och annat som gjort jorden levande. 

”Det stora lilla livet” för oss till de verkligt små organismerna som i geologins oändlighetsperspektiv försett oss med biologisk mångfald och en blomstrande jord. Det som började med den stora syresättningen av atmosfären för 2,7 miljarder år sedan när de första syreproducerande bakterierna startade sin verksamhet. Vilket i sin tur ledde till en massdöd av de celler som inte alls tålde syre utan dog. Men också till växter, fotosyntes, och komplicerade cellkombinationer som människan. 

Rosenlinds budskap ligger där någonstans, låt oss hålla oss väl med de allra minsta av våra levande, så håller vi oss själva vid liv. Femton kapitel som handlar om varsamhet och fantastiska fakta om massutdöenden och skapandet av nytt liv, konstruktionens själva skörhet. 

Samma varnande varsamhet vilar över biologen Alexandre Antonellis ”Ett dolt universum”. Samma fascination inför den stora mångfalden av liv, den vi alla är beroende av och som har en slags astronomisk väldighet över sig. Artrikedomen är även symboliskt motsatsen till den enfald och likriktning som marknadsdiktaturen förser oss med. Ett känt budskap som säger oss att levande regnskog är mer värdefull än oljepalmsplantager och att kalhuggning är krig mot naturen.

Antonelli är optimist mitt i det pessimistiska budskapet. Så fungerar all kunskap, insikten visar vad som är möjligt, fördumningen visar på omöjlighetens alternativ. Fortsätt att läsa, kunskapen kan rädda jorden och oss själva samtidigt.