Bolins berättelser från ett liv i radions tjänst

”Radiosporten var min bild av paradiset”. Citatet är hämtat ur Gunnar Bolins innehållsrika bok ”Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv”.

Gunnar Bolin äger en stillsam humor och han berättar lättsamt och underhållande om sina reportageresor till världens alla hörn i boken  ”Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv”, menar Kurirens recensent.

Gunnar Bolin äger en stillsam humor och han berättar lättsamt och underhållande om sina reportageresor till världens alla hörn i boken ”Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv”, menar Kurirens recensent.

Foto: Fredrik Hjerling

Recension2021-11-03 15:13
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Gunnar Bolin

Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv 

Albert Bonniers Förlag

Redan som tioåring hade Gunnar önskat sig en kassettbandspelare med mikrofon och med den gick han runt och lekte journalist. Så småningom förverkligades pojkdrömmen och han kom att verka som radiojournalist i 35 år. 

Även om han inte blev sportjournalist, har han bevarat intresset för idrott genom åren och gjort radioprogram från ett antal olympiader och andra stora idrottsevenemang som allmänreporter och krönikör.  

Han fick fast anställning på Sveriges Radios kulturredaktion och blev en välkänd röst i ”Kulturnytt”. Men han har också hunnit med att vara utrikeskorrespondent i Berlin, ett uppdrag som ökade hans intresse för kultur och samhällsutveckling i de tyskspråkiga länderna.

Kapitlet om bibliotekarien i Magdeburg hör till de mest läsvärda. Bolin besökte det stora biblioteket och fick en bok som gåva av bibliotekarien och författaren. Bokens titel var ”Bücher als Beute”, ”Böcker som krigsbyte”, och beskrev bibliotekets historia 1925–1999.

När nazisterna tagit makten rensades en mängd böcker ut och brändes på bål, och efter kriget fortsatte censuren men nu med kommunistiska förtecken. Nazistiska böcker försvann men också massor av annan litteratur. Efter murens fall återfick biblioteket tusentals böcker som hamnat i öst. Bibliotekets historia visar hur totalitära regimer ständigt fruktar det fria ordet.

Han gör också program om länder i Östeuropa som Ungern, Polen och Serbien och träffar historiker som enbart får pengar till projekt som belyser heroiserande händelser i ländernas historia. Forskning om exempelvis Ungerns deportation av judar 1944 är inget som staten vill uppmuntra.

Bolins intressen är många och han skriver gärna om mat och dryck. Han framhåller regionens betydelse för kök och vinkällare. Särskilt uppskattar han matkulturen i Tyskland och Österrike, som den knödelälskare han är. Men Sverige saknar restauranger som kan kallas utpräglat svenska, anser han.

Somligt är lättviktigt och kan undvaras, men i stort är boken väl värd att läsa. Bolin äger en stillsam humor och han berättar lättsamt och underhållande om sina reportageresor till världens alla hörn. Och för min del drabbas jag av insikten att jag borde lyssna mera på Sveriges Radio.