Bob Hanssons manual för snällhet

Bob Hansson är en mångsidig författare och scenartist.

Snällhet. Författaren och scenartisten Bob Hansson har författat en manual för den som vill bli snällare mot sig själv och andra.

Snällhet. Författaren och scenartisten Bob Hansson har författat en manual för den som vill bli snällare mot sig själv och andra.

Foto: Henrik Folkesson

Recension2018-03-14 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han har vunnit SM i poetry slam och skrivit både diktsamlingar, romaner och intervjuboken, ”Kärlek, hur fan gör man”.

Han har medverkat i radioprogrammet ”Tankar för dagen” som vill ge lyssnarna en stunds eftertanke mitt i morgonens nyhetsflöde. Hansson har samlat sina bidrag och dessutom skrivit nytt och ger nu ut en bok med samma titel som radioprogrammet. Det är ett slags träningsprogram för den som vill bli snällare, både mot sig själv och mot andra.

”Det största hotet mot ett friskt samhälle är vår egen duktighet” är titeln på ett kapitel, som handlar om den utmattning som drabbar människor som inte klarar av samhällets prestationskrav.

Notan för alla som går in i väggen, uppgår enligt en EU-undersökning till 600 miljarder euro. Hansson uppger att cirka 70 000 svenskar kommer i år att bli sjukskrivna för utmattning. Vi stressar och försöker göra karriär både i och utanför arbetslivet. De som bränt ut sig skäms över sin oförmåga, fastän sjukskrivningarna hänger samman med samhällsproblem.

På semestern är det tabu att göra ingenting, skriver Hansson. Har man sommarhus, ägnas ledigheten åt reparationer, verandabygge och fasadmålning. Och istället för att sitta – snickrar vi en bättre plats att sitta på. Det är lätt att känna igen sig som sommarstugeägare. Vi är säkert många som ser fram emot vintern, när man inte kan anlägga nya altaner eller båtbryggor.

Hanssons menar att vi måste få större inflytande i arbetslivet – maktlöshet är en stressfaktor – och vi måste lära oss att tagga ner. Lättare sagt än gjort, kan man tycka.

Ett annat läsvärt kapitel har rubriken ”Kärlek – väntar även du på att någon annan ska börja?” Hansson beskriver sig själv som en fegis i kontakten med andra människor, för han har lärt sig att den som känner mest kärlek är i underläge. Vi är ”livrädda för att vara den som råkar ge mest”, skriver Hansson, livrädda för att ge en kärlek som inte returneras och därför gå back,,,”

Dalai lama tas som förebild, eftersom han inte kollar in först hur mycket kärlek han ska våga satsa på en annan människa. Han är övertygad om att varje människa orkar med att mötas med värme.

Hansson har svårt att bli av med sin defensiva försiktighet, som han säkert delar med många läsare. Man är rädd för att bli avvisad, tänk om den man ger ett leende inte ler tillbaka!

Dessbättre är han ingen moralisk besserwisser utan riktar sina råd och övningar lika mycket till sig själv som till läsarna. Få orkar väl med att fånga upp Hanssons alla tankar om hur vi ska bli snällare mot oss själva och därmed också mot andra, men delar man upp läsandet i små portioner, erbjuder boken både rolig och meningsfull läsning.

Litteratur

Bob Hansson Tankar för dagen. Manual för ett snällare liv. Ordfront
Läs mer om