Bo Selinder och kärleken som går i kras

Låtskrivaren Bo Selinder har gett ut sina låttexter i en ny bok där de språkliga finurligheterna imponerar, menar Kurirens recensent.

Låtskrivaren Bo Selinder har gett ut sina låttexter i en ny bok där de språkliga finurligheterna imponerar, menar Kurirens recensent.

Foto: Magnus Tosser

Recension2019-11-13 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Bo Selinder

I min blommiga ballong 

Illustrationer: Fanny Felicia Svanberg. 

Barents Publisher

Låtskrivaren och estradören Bo Selinder i Luleå har givit ut egna låttexter i en tjock bok med titeln “ I min blommiga ballong”.

Det rika materialet omfattar inte mindre än 137 texter. Somliga har aldrig sjungits,  och inga noter finns med, så den som har lust kan hitta på sin egen melodi, skriver författaren i förordet. Låtarna är grupperade efter teman som “Djur”,  “Ätbart”, “Svårmod”, “Kärlekar”.

Fanny Felicia Svanbergs omslag med färgglad ballong och mängder av blommor och hennes humoristiska och träffsäkra illustrationer till låttexterna förhöjer läsvärdet.

Selinder är en skicklig versmakare som verkar kunna producera hur många fyndiga rim som helst. Rågsved rimmar med sågs med, målmedveten med macheten, flanell med isoleringscell. Rimsnickeriet och de språkliga finurligheterna kan påminna om Robban Broberg eller Povel Ramel.

Selinders låtar berättar alla en historia i motsats till många av dagens sånger. Vad berättas då i texterna? I låten “Lite mer som bin” möter man ett bi som kanske har lyssnat till John Lennons och Bob Marleys sånger på temat “make love not war”. Biet säger till människan:

Ni fjantar runt i era jaktplan och vill bomba, skjuta

Sluta sätta eld och sätt i gång att njuta!

Sångernas subjekt är ofta en outsider som inte känner sig tillfreds med vårt samhälle. I "Liftarens sång” har en man kapat alla band och ber “kör mig jävligt långt bort” och i låten “Medelsvensson” framstår mannen Inge Speciell som avundsvärd, han som sköter sitt jobb och som fredagsmyser med sin familj. Låten slutar

Men den som ändå vore mer som ni

Hey, hey Medelsvensson

Bring that sexy Svensson-life to me

Många handlar om kärlek som gått i kras. Ett pärlband av tjejer har gjort slut och lämnat mannen i låtarna: “Hur länge ska jag sakna dig, Birgitta?/Hur länge slits mitt” hjärta itu? Och samma sak har hänt med Marit, Ekaterina och andra som överger den stackars kärlekskranke mannen för attraktivare kraftkarlar. 

Den låttext som gett boken dess namn, “I min blommiga ballong” utgör en eskapistisk och romantisk flykt från den kravfyllda vuxenvärlden:

Ibland så får man nojor

utav vuxenlivets tvång

Man ska inte bygga kojor

Bara hus av lättbetong

Givetvis finns det bland alla dessa verser somliga rader som går på tomgång och som Gud må förlåta, (till exempel att “storspoven gal natten lång”), men för det mesta är boken en nöjsam läsning.

En brasklapp till sist. Intrycket av en text kan totalt förändras när man hör sången och musiken.