Litteratur
Suzanne Brøgger – Samtalsmemoarer
Författare: Alf Van Der Hagen
Översättning: Staffan Söderblom
Norstedts
Det radikala tilltalet och den skandalomsusade livsstilen gjorde sitt till, och Brøgger gör själv ingen hemlighet av att hennes författarpersona blivit en medial myt som följt henne genom livet. I dag presiderar hon över en lång bibliografi och hennes katalog innehåller både romaner, dikter, dramer, släktepos och barnböcker. Sedan 1997 är hon också medlem i Danska Akademien.
I dessa samtal med den norske kulturjournalisten Alf Van Der Hagen berättar hon om sitt författarskap och sitt liv. I uppriktiga diskussioner möter vi en berättare som inte skräder orden. Det är privat, intellektuellt, konstteoretiskt, mystiskt, allt i en sömlös blandning. Här finns den trasiga släkten, den självmordsbenägna modern, ungdomens kringflackande. Här finns också sexet, kärleksproblemen, de brustna relationerna, de grusade förhoppningarna. Vi får stifta bekantskap med den avantgardistiska unga Brøgger som sätter den danska tonen för dåtidens uppror och frigörelse. Vi möter också den drygt 70-åriga kvinna som i dag reflekterar över sitt liv, över konstens kraft och väsen, över balansen mellan författande och levnad.
Som titeln antyder är detta en samtalsmemoar över Brøggers liv och konstnärskap. Det är också en intellektuell utläggning, en reflektion över konstens nödvändighet, provokationens makt, kvinnorörelsen, den politiska samtiden då och nu. Jag kunde inte lägga denna bok ifrån mig. Alf Van Der Hagen vet hur man styr ett samtal, och Suzanne Brøgger vet ännu hur hon ska fascinera och beröra.