Litteratur
Pesten
Albert Camus
Översättning: Jan Stolpe
Albert Bonniers Förlag
Med sin psykologiska skärpa och moderna ton framstår ”Pesten” i dag som obehagligt profetisk. När vår frihet att umgås, konsumera och resa nu ställs på undantag ekar Camus ord tunga: ”Hur hade de kunnat tänka på pesten, som avskaffar framtid, förflyttningar och diskussioner? De trodde sig vara fria och ingen kommer någonsin att vara fri så länge det finns farsoter.”
Publicerad två år efter andra världskrigets slut har pesten ofta lästs som en allegorisk skildring över nazisternas ockupation av Frankrike. Det är förvisso intressant, men ”Pesten” behöver ingen metaforisk yta att verka på. Precis som författaren Carl Michael Edenborg poängterade i ett boksamtal i Aftonbladet är det snarare isoleringen som är ”Pestens” huvudtema, och som den filosof som han är drar Camus fina streck med skalpellen över karantänens psykologi. Kärleksparen som skiljs åt, sorgernas kalla rationalitet, passiviteten, avdomningen. Camus skildring av språkets tillkortakommanden i en kollektiv erfarenhet är ett av den kanoniska litteraturens mest skarpsynta iakttagelser. När vi behöver orden som mest producerar de bara ”en melankoli från det löpande bandet”. När våra erfarenheter sammanfaller, när våra sorger och vår tristess delas av alla, då kortsluts språket som meningsfullt medium. ”Det är vid olyckan som man vänjer sig vid sanningen, det vill säga vid tystnaden”.
Pesten i sig framträder sparsamt och behandlas som en abstrakt företeelse, avskild från det vardagliga livet. Det är nog inte svårt för majoriteten att relatera till detta i dag. Även covid-19 kan framstå som en abstraktion när vardagens ofta monotona lugn kontrasteras mot mediernas krisrapportering och läkarnas vittnesmål. Liksom John Hopkins, Folkhälsomyndigheten med flera tar medier och myndigheter i Camus roman till siffror. Genom statistik omformas människornas vardag till överdödlighet och veckorapporter. I centrum står läkaren Rieux som med sin tysta kompetens koordinerar motståndet mot pesten. Denna livets soldat som ställs mot sjukdomens obeveklighet kan som gott exempel agera symbol för de många läkare som kämpar även i dag.
Camus roman har nu testats mot tiden, och dess vigör visar att god litteratur aldrig åldras. Med ett eminent förord av Per Svensson och en utmärkt översättning av Jan Stolpe är ”Pesten” en samtidskrönika. Läs och lär. Hatten av, mina herrar.