Adoptionsskandal skandal lyfts fram i ljuset

Serieromanen ”Den uppgrävda jorden” är ett pedagogiskt reportage om den chilenska adoptionsskandalen och Sveriges del i organiserad människohandel med barn.

Lisa Wool-Rim Sjöblom berättar om den svenska inblandningen i handeln med barn i den stora chilenska adoptionsskandalen.

Lisa Wool-Rim Sjöblom berättar om den svenska inblandningen i handeln med barn i den stora chilenska adoptionsskandalen.

Foto: Pressbild/Montage

Recension2022-05-06 12:51
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Serieroman

Den uppgrävda jorden

Lisa Wool-Rim Sjöblom

Förlag: Galago

Svenskt 70-tal. Flera adoptivföräldrar adopterar barn från Chile. I de officiella pappren står att barnen frivilligt adopterats bort, ofta på grund av fattigdom eller de biologiska föräldrarnas oförmåga att ta hand om barnen. Många år senare uppenbaras en helt annan, mycket mörkare sanning, där nätverk av ljusskygga människohandlare stulit chilenska barn från föräldrarna och adopterat bort dem till andra länder. 

En enorm brottsutredning initieras i Chile där hundratals chilenska adoptioner till Sverige utreds som människohandel. Hos svenska myndigheter råder däremot tystnad. Det blir upp till berörda adoptivbarn, aktivister och journalister att i samarbete med chilenska utredare uppdaga sanningen om den illegala människohandeln med chilenska adoptivbarn, en sanning som kommer att få enorm påverkan på de drabbade. Bland dessa finns eldsjälen Maria Diemar.

Lisa Wool-Rim Sjöbloms seriebok ”Den uppgrävda jorden” är något så intressant som en reportagebok i serieformat. Med hjälp av intervjuer och journalistiskt researcharbete berättar hon om hur den adopterade Maria Diemar söker sitt ursprung och därigenom också blir en driven detektiv i vad som ska visa sig vara en storskalig, internationell skandal. Det är lika mycket reportage som det är en politisk thriller, där Maria möter både nattsvarta motgångar och orättvisor, men också hittar en väg hem.

Lisa Wool-Rim Sjöblom har en runt och mjuk tecknarstil som i allt väsentligt kan beskrivas som gullig och snäll. Samtidigt möter vi här ett tungt och traumatiskt ämne som ofta behandlar dokumentation och fakta. I dessa fall blir serierutorna i mångt och mycket en transportsträcka, vilket ofta sker. Bäst är teckningarna när de får illustrera svärtan, frustrationen och motgången i ett byråkratiskt slukhål i balansgången mellan svenska och chilenska myndigheter, båda lika ovilliga att hjälpa till. Den psykologiska aspekten kan här framkomma i bild.

”Den uppgrävda jorden” är en serieroman som på ett pedagogiskt sätt guidar läsaren in i en av de största skandaler som briserat i Sverige. Det faktum att denna berättelse så snart försvunnit ur de strålkastare som utgör den svenska offentligheten är tyvärr talande både för hur låg status historien fått i vår samtid, likväl som för hur väl skandalen tystats ner. Kanske kan Lisa Wool-Rim Sjöbloms serie råda bot på detta.