Målet är en professionell kör

Våren 2016 kan Norrbotten ha en professionell kör med fast anställda sångare. Den första i Sverige förutom Radiokören.

Avlönad kör. Erik Westberg hoppas på fler finansiärer för bildandet av en professionell kör på 12-16 vokalister. "Det  finns planer på att bilda en professionell kör i Göteborg, men jag vill att vi är först", säger han.

Avlönad kör. Erik Westberg hoppas på fler finansiärer för bildandet av en professionell kör på 12-16 vokalister. "Det finns planer på att bilda en professionell kör i Göteborg, men jag vill att vi är först", säger han.

Foto:

Professionell kör2015-01-19 14:53

- Det är målet, säger Erik Westberg som ansvarar för körens förverkligande.

Under 2014 beviljades medel från Kulturrådet för en förstudie för att undersöka förutsättningarna för etablerandet av en professionell kör i Norrbotten.

Nu är de ett steg närmare eftersom landstinget beslutat sig för att gå in med två miljoner kronor under tre år till projektet.

Utgångspunkten är nämligen en stark finansiering av Luleå tekniska universitet och Norrbottens läns landsting, men det räcker inte. En halvtidslön för 12-16 sångare på helårsbasis kräver medfinansiärer som man hoppas hitta både i länet men också på statlig nivå. Den statliga medfinansieringen som behövs ligger exempelvis på 1-1,5 miljoner kronor per år.

- Men att landstinget gick in med medel var en mycket viktig signal. Att få till finansieringen är som att bygga ett hus. Vi tar det steg för steg, säger Erik Westberg.

Han ser bilandet av en professionell kör som en oerhörd resurs för länet och dess musikliv.

- Det handlar inte bara om att kören blir ett adelsmärke för universitetet och regionen. Det handlar om att utveckla den kompetens som skapades inom Barents körcentrum, Barents kammarkör och som finns i Erik Westbergs vokalensemble. En enorm möjlighet för sången och ett nytt instrument för tonsättare och dirigenter, menar han.

Tanken är att den professionella kören ska syssla med all sorts musik.

- Även om jag brinner extra för den nutida musiken. Det är närmast en moralisk fråga att ny musik ska finnas tillgänglig för människor. Min drivkraft är att den vokala musiken är viktig, inte bara för sångarna utan även för publiken. Den vokala musiken är ett uttryck som ligger mycket nära människan eftersom det handlar om röster, säger Erik Westberg.

Kören kommer att verka i Musikhögskolans musikaliska miljö, med Studio Acusticum som hemmascen och Norrbottensmusiken som samarbetspartner. Dessutom kommer de att arbeta med gästdirigenter.

- Jag kan inte vara allenarådande. Andra dirigenter både från Sverige och från andra länder med andra uttryck ska bidra till körens utveckling. Självklart ska mitt arbete präglas av generositet.

Redan nu har Erik Westberg ett antal projekt han gärna skulle vilja påbörja. Allt från samarbete med musiker från Mellanöstern till nordiska vokalprojekt och en inspelning av en skiva med kvinnliga tonsättare.

Vilka vokalister är aktuella för anställning i kören?

- Det finns en stor kompetens inom Erik Westbergs vokalensemble och givetvis hoppas jag att alla som nu är med och tidigare medlemmar skulle finna glädje i att musicera inom ramen för en ensemble på halvtid. Alla som är intresserade är självklart välkomna att söka.

Om det blir 12 eller 16 halvtidsanställda vokalister är ännu inte klart.

- Idag består vokalensemblen av 16 sångare. Det är möjligt att vi utgår från 12 anställda och lägger på fyra till åtta sångare beroende på repertoar. Men som sagts, allt är ännu inte spikat.

Och problem att rekrytera tror Erik Westberg inte att det ska bli.

- Jag tror det finns ett stort intresse för att få möjligheten att musicera professionellt, i stort sätt bara hänge sig åt sången. Det kommer dock att kräva god planering eftersom vi kan utgå från att vokalisterna har andra arbeten eftersom det rör sig om halvtidstjänster. Men jag tror att oberoende om du arbetar som sångpedagog, frilans musiker, kyrkomusiker eller musiklärare kan den professionella kören inspirera yrkesutövandet. Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få kombinera sitt ordinarie yrke med konstnärligt ensemblemusicerande på högst internationella nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!