Hyllar Piteårötterna med låttext på bondska

Han har hörts med bland andra Looptroop Rockers. Nu hyllar Erik Stoltz från Hortlax sina rötter med låten ”Norrländsk drivved”.

 Erik Stoltz från Hortlax är aktuell med debutsingeln "Norrländsk drivved" där han sjunger om sina rötter och längtan norrut, både på en allmän "norrländska" och på pitebondska.

Erik Stoltz från Hortlax är aktuell med debutsingeln "Norrländsk drivved" där han sjunger om sina rötter och längtan norrut, både på en allmän "norrländska" och på pitebondska.

Foto: Ali Jehad

Piteå2021-03-31 17:01

Han växte upp i Hortlax med musiken ständigt närvarande, men gitarrspelandet var för hemmabruk på den tiden. Piteå lämnade han runt 2007, då var han i 20-årsåldern. Erik Stoltz tyckte att kulturlivet var för begränsat i norr. I Malmö trivdes han bra med musikscenen och kunde gå på konsert varje helg. Nu har han bott där i sex år och jobbar som lärare på ett gymnasium. Parallellt har han olika band och musikprojekt.

Med sitt tidigare band, Partiet, gjorde Erik Stoltz några konserter där han backade upp välrenommerade hiphopgruppen Looptroop Rockers, vilket lett till fler uppdrag som musiker bakom andra artister.

– Jag började tänka att den här ”side man”-grejen var ganska nice. Man är inte lika exponerad själv.

Han har hållit på mycket med reggae och hiphop, men när han själv är artist drar musiken åt americana-hållet. Han är väldigt inspirerad av The Band, vars låt ”Acadian Driftwood” är originalet till ”Norrländsk drivved”, en "folky" låt i makligt tempo med bland annat flöjt och dragspel.

Verser och refränger sjungs på mer allmän ”norrländska”, men mot slutet blommar låten ut i Pitebondska i rader som "I kom häjm, Piteälva', I längt häjm dell dä ..."

– Den biten gör de på franska i originalet. Jag har alltid haft svårt att sjunga på svenska. Jag förstår nu att det är för att man inte ”ska” sjunga på norrbottniska. Det svåra har alltid varit att hitta rösten på svenska, men det kändes naturligt med den här låten. Inte minst gruppen Glesbygd'n har varit en inspiration.

Hur nära dig ligger Pitebondskan?

– Inte så nära. Jag fick ringa morsan och be om hjälp. Det är lite synd. Min generation har inte fått lära sig bondskan.

Hur tänkte du när du skrev texten?

– Jag har alltid känt igen mig i originallåten, inte i att bli tvångsförflyttad, men på andra sätt: ”Set my compass north/I got winter in my blood”. 

– Jag känner mig hemma i norr, fastän jag inte bor där. Men vi är lite bortglömda av resten av Sverige och av dem som bestämmer mycket om landet. Det var någon humorgrej på Svt play, att nu ska de flytta hela Kiruna, men vad är det mot att Slussen byggs om?

Låten har fått bra respons från dem han spelat upp den för.

– Främst från folk uppifrån, som är i samma situation, som flyttat söderut och känner igen sig i det dubbla; man längtar hem men också bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om