Påskmat: Vitlöks- och örtspäckad lammstek

Här kommer ett favoritrecept på lammstek, som känns som ett måste på mitt påskbord. Lång tillagningstid på låg värme gör lammet mört och saftigt.

Lamm till påsk. Klassiker på påskens middagsbord!

Lamm till påsk. Klassiker på påskens middagsbord!

Foto: Matthew Mead

PÅSKMAT2016-03-24 10:00

1 kg benfri lammstek

1 kruka färsk rosmarin

1 kruka färsk timjan, eller 3 tsk torkad

salt

svartpeppar

10 vitlöksklyftor

Skär bort eventuella kötthinnor, men låt en del av fettet vara kvar på steken. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med bredsidan på kniven mot skärbrädan. Skär små snitt i steken och peta in vitlöksklyftor. Gnid in köttet runt om med salt och peppar. Förstek gärna köttet i smör i en stekgryta för att få fin färg. Lägg köttet i en ugnsform. Bind ihop med steksnöre och stick fast kvistar av örter runt om. OM du använder torkad timjan, gnid in den i köttet tillsammans med salt och svartpeppar. Stick i en köttermometer och tillaga på 125 grader i ugnen, tills lammet har nått ungefär 60 grader, det är då rosa inuti. Servera med en god potatissallad, eller potatisgratäng med getost. Ugnbakade tomater är gott till. Låt köttet vila i 20 minuter innan du skär upp det.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!