Gerda Antti firades med en egen dag

Tornedalens största författare Gerda Antti fyller 80 år i år. Hon firades i hembyn Övertorneå. Publiken fick njuta av den prisade författaren - både i ord och visor.

HYLLADES. Den prisade författaren Gerda Antti hyllades i hembyn Övertorneå. Hon underhöll publiken med både sång och högläsning.

HYLLADES. Den prisade författaren Gerda Antti hyllades i hembyn Övertorneå. Hon underhöll publiken med både sång och högläsning.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2009-11-04 06:00
Trots att Gerda Antti bott största delen av sitt liv i Kisa i Östergötland så vittnar hon om att Tornedalen funnits med henne hela tiden. Främst genom det raka, direkta språket och humorn som genomsyrar hennes författarskap. Hemmapubliken skrattar igenkännande när den pigga 80-åringen talar från scenen på Folkets hus
i Övertorneå. - Folk använde aldrig överord i Tornedalen utan sa bara som det var. Men när jag kom till södra Sverige hörde jag överord jämt. Om det sedan berodde på att de hade fetare jord och ekar i stället för tallar och granar. Det var först när jag kom dit ner som jag hörde någon använda ordet "underbart". Var det något som var bra sa man här: Ja, inte var det väl så dåligt, berättar hon. En pionjär
En rörd Linda Ylivainio, kommunalråd i Övertorneå, berättade att Gerda Antti är hennes stora förebild. Hon, liksom Marita Mattsson-Barsk, bibliotekschef i Haparanda, hyllar Gerda Anttis arbete som pionjär för efterkommande kvinnliga tornedalsförfattare. - Hon synliggör det osedda, säger Mattsson-Barsk. Sedan debuten med diktsamlingen Här och nu som kom 1961 har Gerda Antti skrivit en lång rad noveller, essäer, kåserier och romaner. De mest kända är Jag reder mig nog (1983) och Det är mycket med det jordiska (1987).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!