Tosca, av Giacomo Pucci, är en italiensk opera som utspelar sig i Rom under 1800-talet. Men Opera vildmark tar istället handlingen till Tornedalen under finska vinterkriget. På långfredagen och påsksöndag kan man se någon av föreställningarna.
– Det är en väldigt italiensk opera, med stormiga, italienska känslor. Men det känns inte som att den inte är överförbar på Tornedalen. Det finns mycket storm här också, säger Catarina Gnosspelius, regissör.
– Det är mycket kärlek och passion, förutom det karga, det mörka och kriget. Alla karaktärerna gör en resa och de bär med sig ett hopp om att förändras under resans gång, säger Carina Henriksson som gör rollen som Tosca.
Hon berättar att Tosca är en av de absolut mest spelade operor i världen. För en sopran och för den som gör den manliga karaktären Scarpia är det de roller som är svårast att göra.
– Den kräver så mycket känslouttryck, blod, svett och tårar, säger Per-Anders Hedlund som gör rollen som Scarpia.
Carina Henriksson håller med. Hon säger att operan innehåller fantastiskt musik och en lättförståelig intrig. Hon har velat göra Tosca i flera års tid, rollen har varit någon av en drömroll.
Helt plötsligt föll allt på plats. Hedlund ringde henne och berättade bland annat att han gjort rollen som Scarpia tidigare. De andra hade gjort den i någon form vilket var en förutsättning när man inte har så lång repetitionstid. Ensemblen har bara repeterat i några dagar när man i normala fall kanske repterar fyra veckor. Tiden och de ekonomiska möjligheterna finns inte att repetera mycket längre än så.
Hur känns det då att sätta upp operafestival för sista gången när man gjort det i 15 år?
– Det är blandade känslor. Det är sorgligt att det tar slut, vi har haft fantastiska år men det blir ett fint avslut, säger Carina Henriksson.
Hon säger dock att Opera vildmark inte upphör, utan endast påskfestivalen. Och hon säger att det finns mycket kulturellt kvar att göra, det finns många ospelade verk.
De säger att det inte går att spela längre på grund av det ekonomiska läget och neddragningarna i den kulturella sektorn.
– Man måste avsluta något för att börja något nytt. Det måste ta slut. Vi slutar med ett stort utropstecken, med en av världens bästa operor, säger Catarina Gnosspelius.