"Det finns en extrem vilja att skapa något"

Luleå gästas av en italiensk dirigent – Claudio Morbo. Ikväll dirigerar han opera med Luleå symfoniorkester. "Det har varit en jättebra upplevelse, människor här är extremt tillgängliga och vänliga", säger han.

Dirigent. Ikväll dirigerar Claudio Morbo Puccini, Rossin och Verdi tillsammans med Luleå symfoniorkester.

Dirigent. Ikväll dirigerar Claudio Morbo Puccini, Rossin och Verdi tillsammans med Luleå symfoniorkester.

Foto: Eija Dunder

Opera2015-03-20 06:30

För ungefär tio år sedan jobbade Claudio Morbo ihop med Norrbottenssopranen Carina Stenberg och sedan dess har de hållit kontakten. På så sätt föddes idén om att sätta upp en opera i Luleå, berättar han.

– Vår idé var att skapa en grupp med en svensk kör, svensk orkester och svenska solister och med mig som en sorts ambassadör för vår tradition, säger Claudio Morbo.

Konserten, After work opera classics, spelas upp ikväll på Kulturens hus. Det kommer bjudas på operaklassiker av Puccini, Rossini och Verdi med åttio körsångare och fyra sångsolister, varav en är tidigare nämnda Carina Stenberg.

Hur har det varit att arbeta med Luleå symfoniorkester?

– Det har varit en jättebra upplevelse, människor här är extremt tillgängliga och vänliga. Ibland har jag haft chansen att dirigera orkestrar i storstäder, men ibland är personer man jobbar med lite uttråkade. De kan vara fantastiska musiker, men utan viljan att skapa något. Här upplever jag motsatsen, det finns en extrem vilja att skapa något. Kanske representerar operan något nytt och annorlunda här och det är väldigt spännande för mig, säger han.

Som dirigent har du mycket ansvar, känner du dig någonsin pressad?

– Det är märkligt, för när man är utomlands och arbetar med en produktion i en eller två veckor kan man känna en tyngd av ansvar. Om du jobbar med en opera har du hundra personer som arbetar med den bara för att uppnå ett mål. Man kan känna att det måste vara perfekt för man vill inte förstöra något. Men en halvtimme innan konserten börjar glömmer man allt och man blir medveten om att man kommer göra exakt det man ska, det är ens plikt och man känner ingen tyngd längre.

Det finns få kvinnliga dirigenter. Förra året var 93 procent av dirigenterna på svenska orkesterscener och spelhus män, enligt en undersökning från dirigentföreningen Kupp, Kvinnor upp på putten.

– Vad det beror på är svårt att säga. Ibland är det svårt för dåliga traditioner att dö ut. Igår lyssnade jag på Norrbotten big band med en kvinnlig dirigent och hon var fantastisk. För bara 30-40 år sedan bestod även orkestrarna i huvudsak av män. Det kanske inte kommer förändras i denna generation, men i den efter det kommer den internationella scenen förhoppningsvis bestå av fler kvinnor. Jag är övertygad om att situationen kommer förändras mot en korrekt balans.

Fått internationella priser och jobbat i sju olika länder

Claudio Morbo har vunnit och fått goda resultat i flera internationella kompositionstävlingar. Bland annat fick han 1993 förstapriset i den internationella tävlingen Briccialdi.

Har jobbat i ett flertal länder utöver Italien: Frankrike, Spanien, Österrike, Sverige, Tyskland och Ungern.

Operan startade i Italien i slutet på 1500-talet, med operan Dafne, år 1598. Den äldsta bevarade operan hade urpremiär år 1600.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!