Nordenpremiär för feministisk dödsrikesskildring

Den mytiska Eurydike får en egen röst när Piteå Kammaropera bjuder in till Nordenpremiär av Harrison Birtwistles feministiska dödsrikesskildring. Då Birtwistle dog i april blir uppsättningen också en hyllning till den nu avlidne kompositören.

Den mytiska Eudydike får en egen röst i Piteå Kammaroperas Nordenpremiär av "The Corridor", en opera av Harrison Birtwistle där myten om Orfeus och Eurydike står i fokus. Eurydikes roll sjungs av sopranen Emma Johansson.

Den mytiska Eudydike får en egen röst i Piteå Kammaroperas Nordenpremiär av "The Corridor", en opera av Harrison Birtwistle där myten om Orfeus och Eurydike står i fokus. Eurydikes roll sjungs av sopranen Emma Johansson.

Foto: Maria Fäldt

Opera2022-09-28 10:04

På torsdag bjuder Piteå Kammaropera in till Nordenpremiär av tonsättaren Harrison Birtwistles två verk "The Axe Manual" och "The Corridor". I regissören William Reltons tolkning skildrar uppsättningen det mytiska kärleksparets Orfeus och Eurydikes flykt från dödsriket utifrån Eurydikes perspektiv, en feministisk tolkning av en kvinna som historiskt saknat både röst och agens.

– Orfeus och Eurydike är en myt från grekisk mytologi och handlar om hur Orfeus ska föra Eurydike upp ur dödsriket. ”The Corridor” tolkar hela den här berättelsen ur hennes perspektiv. Det är en feministisk tolkning om att behöva vänja sig vid att vara död, att tillhöra dödsriket, och sedan slitas upp ur det bara för att sedan falla tillbaka igen. Tog Orfeus hennes känslor i beaktande? Det är frågan, säger sopranen Emma Johansson, som innehar rollen som Eurydike.

I uppsättningen spelar Emma Johansson mot tenoren Mikkel Skorpen i rollen som Orfeus. Emma Johansson ser flera tolkningsdimensioner i föreställningen, där mytens Eurydike får en modern framtoning, där hon får framträda med sin berättelse och där Orfeus istället får träda tillbaka till förmån för den kvinnliga tolkningen.

– Myten berättas klassiskt sett från Orfeus perspektiv. Det är han som kommer tillbaka till världen och sjunger sin sång, medan hon är kvar i döden. ”The Corridor” handlar istället om Eurodike och om rätten att få berätta sin egen historia, om att få ta ansvar för sitt liv och fatta sina egna beslut. Jag vill försöka förstå hennes situation och förmedla den rösten till publiken. Det är ett ansvar att få porträttera hennes känslostorm och ångest, säger hon.

Librettot till verket är skrivet av David Harsent. Regissören William Relton säger att det är första gången han tar sig an Birtwistles verk, och liksom Emma Johansson lockas han av den feministiska tonen i "The Corridor".

– Birtwistles verk tillhör inte standardrepertoaren och jag hade aldrig jobbat med dem innan vi tog oss an den här uppsättningen. Det är helt nytt för mig. Det är en strålande prestation av två män som i min mening skrivit en feministisk opera. Den utgår från Eurydike och hon är helt klart den dominerande rollen. Det är också ett verk där Orfeus kommer till insikt om exakt hur mycket han ställt till det. Han klandrar henne, tar inte ansvar och till och med förbannar henne.

Medan "The Corridor" är en kammaropera är "The Axe Manual" ett instrumentalt verk för slagverk och flygel. Tillsammans med koreografen Monika Milocco har regissören William Relton tagit sig an Birtwistles verk utifrån ett interdisciplinärt perspektiv där opera och musik möter dans, ett hybridverk där myten om Orfeus och Eurydike står som uppsättningens genomgående motiv.

– Det här är första gången jag möter Birtwistle som kompositör. Det är fantastisk men också väldigt komplicerad musik. För mig har det handlat om att utforska och gå in i musiken. "The Corridor" handlar om Orfeus och Eurydike, och då kom jag och regissören William Relton fram till att "The Axe Manual" får handla om Orfeus och Eurydikes relation innan Eurydike dör. På så sätt blir det en röd tråd där dansarna blir mannen och kvinnan som sedermera fortsätter med myten om Orfeus och Eurydike, säger Monika Milocco.

Harrison Birtwistle är något av en doldis hos den svenska publiken och torsdagens premiär är den första i sitt slag i Norden. För musik står Norrbotten NEO med David Björkman som dirigent. David Björkman framhåller Birtwistles komplexitet som en behållning i uppsättningen, där komplex musik möter en tillgänglig myt som många känner till.

– Det är inte helt lättillgängligt. Det är inte tonal musik, men det är däremot väldigt vacker musik. Man kommer in i dramat, ungefär som riktigt bra teater. Vår regissör William är väldigt bra med texten och våra solister är otroligt väl samspelta, säger David Björkman och fortsätter:

– Det roligaste är Birtwistles kvalitet. Han har helt radikala lösningar i notation. Det är som ett dominospel. Jag dirigerar i olika tempon. Det är som en gravitationsfri värld som man träder in i.

Harrison Birtwistle gick bort i april 2022. David Björkman berättar att framträdandet därför också blir ett högtidlighållande av tonsättarens minne.

– Det blir en hyllning till honom.

The Corridor

Musik: Harrison Birtwistle

Libretto: David Harsent

Regi: William Relton

Koreograf: Monika Milocco

Dirigent: David Björkman

Ljusdesigner: Anna Wemmert Clausen

Sångare: Mikkel Skorpen, tenor, Emma Johansson, sopran

Dansare: Felix Skalberg och Luisa Denwar

Orkester: Norrbotten NEO

Orter där verket spelas: Piteå, Luleå, Umeå, Lycksele och Härnösand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!