Växte upp på Luleås krogar – nu är Nova restaurangchef

När Nova Johansson låg i barnvagn gjorde hon sina första kvällar på Luleås krogar. Nu är hon restaurangchef på stans största uteställe – med pappa Erik vid sin sida.

Det välbesökta nöjesstället O'learys är en riktig familjeaffär för  Erik Johansson och dottern Nova Johansson. Tillsammans sköter de driften på plats.

Det välbesökta nöjesstället O'learys är en riktig familjeaffär för Erik Johansson och dottern Nova Johansson. Tillsammans sköter de driften på plats.

Foto: petra älvstrand

Nöje2024-03-20 19:02

21-åriga Nova Johansson och 52-åriga Erik Johansson är välbekanta ansikten i Luleås krogvärld. För den yngre generationen är Nova känd som restaurangchefen på O'learys som möter tv-tittande matgäster under veckodagar och uppumpade festdeltagare under utekvällar. Den äldre generationen kanske främst känner igen Erik som den rutinerade krögaren som var framträdande under Tallkottens glansdagar, spelade skivor på Roxy och Cleo och drev Gio på Storgatan.

De är också far och dotter.

Och nu är de tillsammans ansvariga för den dagliga ruljansen på en av Luleås största uteställen. 

undefined
Nova Johansson har jobbat på O'learys sedan hon var 16 år och har hängt med pappa Erik på jobbet sedan barnsben.
undefined
Nova Johansson har vuxit in i rollen som restaurangschef under åren. "Det är inte så bara att ansvara för 300 matgäster samtidigt, det är ganska coolt att man klarar av det", säger hon.

När Nova Johansson klev på jobbet som restaurangchef 2021 hade hon själv bara haft åldern inne för krogbesök i ett år, men under hela livet har hon gått in genom bakdörren.

Med en pappa i krogvärlden har hon länge rört sig vant bakom barer och i kök, hon har pysslat med sugrör och serverat sig själv läsk sedan barnsben.

– Hon låg i barnvagnen när jag drev restaurang. I och med att jag och hennes mamma separerade tidigt var hon med mig överallt under mina veckor. Behövde vi åka och handla eller fixa grejer fick vi göra det ihop. Jag vet inte om det skapade ett intresse, men det blev ganska naturligt att hon frågade om hon kunde vara här, berättar Erik Johansson.

undefined
21-åriga Nova har personalansvar och sköter ruljansen i restaurangen, 52-åriga Erik ansvarar för baren och är platsmanager.
undefined
Erik Johansson och Nova Johansson.

Pappa Johansson var med och startade O'learys 2012 när dottern var nio år, i dag jobbar de tillsammans som restaurangchef och barchef/manager på krogen som blivit en av stans populäraste nöjescenter.

– Jag fick hjälpa till under helger och lov, det är mina första minnen från det här. Jag minns att det var roligt, eftersom det var så stort fanns alltid saker att göra. Det var inte tråkigt att följa med pappa på jobbet, berättar Nova Johansson.

undefined
Erik Johansson utanför egna krogen Gio 2001, året innan dottern föddes.
undefined
Erik Johansson och Nova Johansson.

När hon skulle göra prao som 14-åring blev det hos pappa och trots att hennes val på gymnasiet (bygg- och anläggningsprogrammet) höjde ögonbryn "ordnade det upp sig" när hon började jobba på "Olles" som biträdande restaurangchef som 16-åring.

– Hela mitt liv har jag varit kring restauranger och bakom kulisserna, det har varit en vana för mig. Det har aldrig varit konstigt att springa bakom baren och kolla efter läsk eller titta på saker som fanns där. När pappa frågade om jag inte skulle testa att jobba så vågade jag först inte, men när jag sedan testade föll det sig naturligt.

undefined
Erik Johansson har många år i Luleås krogbransch på sitt CV och är ett välbekant ansikte för många.
undefined
Erik Johansson och Nova Johansson.

I hennes yrke har hon personalansvar och ser till att allt flyter på både inför, under och efter de välbesökta kvällarna. Det är långa dagar, från öppning till stängning plus administration, och en stor del av tiden spenderar hon ihop med sin far.

– Det är skönt att ha honom, jag kan bolla idéer eller bara ventilera tankar. Vi är så nära varandra att vi kan prata om allt möjligt, men vi är också ganska lika och kan krocka ibland. Då är det frågan om vem som har rätt (skratt).

undefined
"Gäster kan ibland testa ens tålamod och ibland får man bita sig i tungan", konstaterar Nova Johansson.
undefined
Erik Johansson och Nova Johansson.

För Erik Johansson började livet bakom disk också tidigt, som 17-åring började han jobba på pizzeria och sedan anställningen hos Tallkotten inleddes som 22-åring har hans liv kretsat kring olika kök och nöjesställen.

– Många undrar hur jag orkar, men ingen dag är den andra lik – det är det som gör det. Att få uppskattning från människor är pricken över i, säger han och berättar om nöjda gäster som kommit med presenter.

undefined
Under helgkvällar brukar kring 600 besökare vara på plats på O'learys.
undefined
Erik Johansson och Nova Johansson.

Vad är jobbigast?

– Man blir trött, konstaterar Nova Johansson. Gäster kan ibland testa ens tålamod och ibland får man bita sig i tungan, gästerna har alltid rätt. Ibland testar de gränserna och vill ha mer än vad man har möjlighet att erbjuda dem, då är det inte lika kul. Men det goda väger upp det dåliga.

Vad har krogen lärt dig?

– Att lära sig behandla vuxna människor som inte vet sina egna gränser är en av sakerna jag inte var beredd på innan. När vuxna människor blir jättefulla och inte kan hålla gränserna fick man be om hjälp av de äldre. Att säga nej till en vuxen var inget jag var van vid och de mottog det inte alltid så bra. Sådana saker har jag fått lära mig att hantera.

Från början hände det att pappa fick kliva in och hjälpa till i situationer, men med tiden har restaurangchefen lärt sig att handskas med olika typer av gäster. Rådet att "använda sunt förnuft" har hon fått av sin far – och burit med sig – precis som en 21-årig krogvana.

– Det är inte så bara att ansvara för 300 matgäster samtidigt, det är ganska coolt att man klarar av det, säger Nova Johansson. Ibland blir jag lite förvånad över mig själv, att jag klarar av det.

undefined
Pappa och dotter spenderar mycket tid tillsammans, nästan varje dag jobbar de ihop och på lediga söndagar äter de middag med varandra.
Far och dotter

Namn: Nova Johansson.

Ålder: 21 år.

Bor: Luleå.

Gör: Jobbar som restaurangchef på O'learys.

Karriär: Gjorde prao som 14-åring, började sedan jobba extra och klev in som biträdande restaurangchef som 16-åring. I nuvarande roll sedan 2021.

.

Namn: Erik Johansson.

Ålder: 52 år.

Bor: Luleå.

Gör: Jobbar som barchef och manager på O'learys.

Karriär: Började i restaurangbranschen 1988 på pizzeria, har jobbat på Tallkotten, Cleo, Roxy, Nordkalotten och Universitetsrestaurangen. Drev Gio på Storgatan under 00-talet. På O'learys sedan starten 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!