Albin Grenholm är född och uppvuxen i Umeå men har spenderat större delen av sitt vuxna liv i Stockholm. Efter utbildningen på Teaterhögskolan har skådespelaren synts i mängder av tv- och filmproduktioner. Men inspelningen av "Kalifat" är den som sticker ut – den blev livsavgörande på flera plan.
SVT-serien, där Grenholm spelar mot Aliette Opheim, blev en stor succé och gav skådespelaren ett brett erkännande – men framförallt träffade han Anna Friman, som jobbade med scenografi.
Albin från Umeå och Anna från Råneå blev ett par och innan de skulle få sitt första barn bestämde de sig för att lämna Stockholm.
– Det var mest en slump, antingen var det Umeå-trakterna eller Luleå som gällde. Jag är inte så brydd egentligen och Annas familj bor här. Det är skönt att vara nära nu när vi har barn. Huset var det första vi tittade på tillsammans och det var precis ett sådant som vi ville ha.
Sedan 2022 har filmarbetarna bott i den gamla Norrbottensgården och under förra sommaren var Albin Grenholm den av skådespelarna som hade närmast till jobbet under inspelningarna av "Vargasommar".
I TV4-serien som hade premiär på juldagen syns han tillsammans med stora namn som Eva Melander, Henrik Dorsin och Olle Sarri.
– Jag skällde ut Olle Sarri på förhandsvisningen, jag tycker alltid att han är så bra – det är okollegialt att vara så bra. Han brädar alla han spelar mot, men man lär sig hela tiden av folk man jobbar med, säger Albin Grenholm.
Själv spelar 37-åringen en före detta kriminell som dras in i problem då en knarkaffär barkar åt skogen, bokstavligt talat.
– Antingen får jag spela polis eller tjuv, säger Grenholm. Jag har inget emot att spela kriminell, särskilt när det är en sådan mångbottnad roll. I "Leif och Billy" är det bara kriminellt men här finns det både hjärta och mörker.
Många känner igen Albin Grenholm som "Dunken" i "Leif och Billy" och skådespelaren Klas Eriksson, från Jokkmokk, är en av personerna som brukar besöka Grenholm i hemmet. Digitalt.
– Vi bor ju ganska långt ifrån varandra, men vi umgicks när vi bodde i samma stad. Jag har ett gäng som jag spelar COD ("Call of duty") med ganska mycket och då brukar han hoppa in och gejma ibland.
Är det så ni håller kontakten?
– Ja, det är ganska socialt. När man bor i Ängesbyn är det skönt att få kontakt med omvärlden och det får man där, för någon helg sedan kom tre av mina gejmingpolare upp och hälsade på. Det kan vara dagligen som vi spelar och surrar.
Att flytta till Ängesbyn har inneburit stora kontraster jämfört med lägenhetslivet i Stockholm, nu behöver han bil för att ens ta sig till vänner. Och när inspelningarna av "Jag for ner till bror" drar igång tio minuter från hans ytterdörr, då är inte Grenholm med.
– Jag fick inte ens provfilma, det är så konstigt. Har du läst boken? Den utspelar sig i Västerbotten och ... jag förstår inte hur de tänker, säger han.
Det är inte bara fördelar med att flytta till Ängesbyn ..?
– Jag hamnar långt bort, om jag ska provfilma är det antingen selftapes eller flyga ner till Stockholm. Men mycket produktioner görs i Norrbotten och om jag vore producent och såg att jag bodde tio minuter från huset ...
Albin Genholm gör en uppgiven gest men skrattar.
Våren är trots allt full av jobb ändå. I januari börjar han arbetet med "Omställningen" på Norrbottensteatern och
– Det blir skitbra. Byfånen kommer in till stan och träffar folk (skratt).