Maria Lundqvists "livskris" efter inställd Luleå-kväll

Bara veckor efter att julkalendern synts i tv spelas årets version in. Nu berättar huvudrollsinnehavaren Maria Lundqvist om den jobbiga tiden som inleddes med en inställd kväll i Luleå.

Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender "Kronprinsen som försvann". För Maria Lundqvist har de senaste åren varit tuffa.

Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender "Kronprinsen som försvann". För Maria Lundqvist har de senaste åren varit tuffa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nöje2022-01-14 08:54

I mars har det gått två år sedan dagen då allt förändrades för Maria Lundqvist. Med nybyggd scenografi, två timmar innan publikens ankomst i Umeå, gick regeringen ut med restriktioner om publiktak efter att WHO klassat spridningen av covid-19 som en pandemi. Två dagar senare skulle hon genomföra föreställningen ”Om att våga flyga” i Kulturens hus i Luleå. Det blev i stället den första inställda kvällen av många och Maria Lundqvist minns att det "kändes som en skräckfilm".

– Först tänkte jag att vi skulle vila en vecka, eller en månad kanske: Innan våren är slut måste vi upp till Luleå igen? Efter sommaren då? Det var väldigt, väldigt, tungt. Det känns som att tiden har tagit väldigt lång tid, säger hon.

undefined
Maria Lundqvist hoppas kunna göra föreställningen "Om att våga flyga" i Luleå den 27 april efter att den skjutits upp sedan mars 2020.

Maria Lundqvists föreställning i Luleå har flyttats till den 27 april – drygt 25 månader efter den ursprungliga planen. I väntan på att kunna slutföra turnéplanen spelar hon in julkalendern "Kronprinsen som försvann", som visas på SVT i december. För att få rollen som krogägaren "Farmor Nanni" ringde hon upp regissören Tord Danielsson och erbjöd sin medverkan. Sedan pandemin slagit till har hon livet som kulturarbetare blivit jobbigare att hantera. 

– Det har varit väldigt tungt. Jag är den första att förstå att samhället tvingats till restriktioner. Jag är för vaccinpass och hoppas att fler väljer att vaccinera sig. Det är det enda sättet att få kontroll på covid och dess konsekvenser. Tyvärr hamnade hela kultursektorn i totalt mörker. Det uppfanns regler och åtgärder för alla andra för att minska smittspridning men kulturen fick läggas ner. Vi fick yrkesförbud och det har varit väldigt svårt att acceptera.  Hur våren kommer att se ut är ju fortfarande osäker. Precis när vi trodde vi skulle kunna köra igång blev det begränsat igen, säger hon.

Skådespelaren har gjort uppskattade roller i allt från "Sally" till "Änglagård" och är flerfaldig Guldbagge-vinnare. Men det är svårt att leva på gamla meriter.

– Jag tappade framåtrörelse, jag hamnade i min första existentiella kris. Jag har aldrig känt 30-, 40- eller 50-årskris men nu hamnade jag i någon sorts livskris. Jag visste inte hur jag skulle definiera mig själv, jag har alltid fått uttrycka mig mycket i mitt yrke. I film, radio, tv eller på scenen – men under värsta delen av pandemin blev det helt dött. 

undefined
Maria Lundqvist som Nanni i julkalendern under inspelningarna i Stockholm.

Sedan den inställda kvällen i Kulturens hus i mars 2020 har Maria Lundqvist längtat efter att få åka norrut igen.

– Det är något speciellt med Luleåpubliken, den är inte lika skrattigt initialt. Man går in och väntar en stund, sedan kommer skrattet och sedan kommer applåderna – och de kan vara så in i Norden kraftfulla. Det är häftigt att städer och människor från olika delar av landet kan definiera sig och sina uttryck på olika sätt, säger hon.

För den som vill vara en del av de kraftfulla applåderna i Luleå är det bråttom, trots att det gått lång tid sedan lanseringen av "Om att våga flyga" har intresset inte minskat. Till föreställningen den 27 april finns enbart ett fåtal biljetter kvar till försäljning.

– Tänk att folk fortfarande håller kvar sin biljett, det är många som inte lämnat tillbaka dem och det är väldigt rörande. Att Luleåborna sitter där och har kvar sin biljett sedan två år tillbaka är väldigt fint, säger Maria Lundqvist.

undefined
Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender "Kronprinsen som försvann". För Maria Lundqvist har de senaste åren varit tuffa.
Julkalendern 2022

Utspelas i en svunnen tid, inspirerad av svenskt 1700-tal. Handlingen följer en ung kronprins, spelas av Xavier Canca-Englund, som tvingas fly slottet och lär känna den fattiga flickan Hilda, spelad av Kerstin Linden.

I övriga roller ses Maria Lundqvist, Sissela Kyle, Dag Malmberg, Happy Jankell, Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn, Arvin Kananian, Dilan Gwyn, Christoffer Nordernrot och Magnus Sundberg.

Regisseras av Tord Danielsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!