Nödropet: Luleå dödar Pajala marknad

Luleå Hamnfestival river upp känslor igen och nu kommer nödrop från Tornedalen. "Luleå kanske är attraktivare och då dör Pajala marknad ut", säger hotellägaren Mikael Nilsson.

Festkrock. I stället för att klaga på att festivaler och marknader hålls samma helg borde arrangörerna glädjas över det som händer i länet. Det gör Norrbotten attraktivt, menar debattören.

Festkrock. I stället för att klaga på att festivaler och marknader hålls samma helg borde arrangörerna glädjas över det som händer i länet. Det gör Norrbotten attraktivt, menar debattören.

Foto: Bilden är en montage

NÖJE2018-04-04 20:04

2013 uppstod Luleås stadsfestival i ny skepnad, dåvarande Luleåkalaset blev till Luleå Hamnfestival och för att tydliggöra detta bytte sommarens stora evenemang helg – från augusti till början av juli. Det blev inledningen på en vårflod av ont blod i övriga länet.

För två år sedan fick festivalen skarp kritik från arrangörer av Övertorneå marknad och bluesfestivalen i Flakasand som genomfördes samma helg. När Hamnfestivalen året efter bytte vecka – till samma som Pajala marknad – väckte det oro i Tornedalen, en oro som vuxit till ilska bland företagare och arrangörer inför sommaren.

– Det kändes att det var mindre folk förra året, folk kanske var en dag och sedan åkte hem – det kändes ihåligt, säger Mikael Nilsson, hotellägare.

Efter att evenemangen krockat förra året fördes en diskussion på politikernivå om att försöka få till en förändring. Men till sommaren genomförs både marknaden och stadsfestivalen mellan 6–8 juli.

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt att de lagt den på samma helg, säger marknadsgeneral Maria Brodin.

Är du förvånad över att Hamnfestivalen inte flyttat datum?

– Ja, med tanke på att de har tagit hänsyn till de andra marknaderna vi har i Norrbotten. Det är lite tråkigt att de inte tagit hänsyn till det.

Mikael Nilsson, vars hotell driver många kvällsaktiviteter, märkte ett minskat intresse förra året i sin verksamhet och säger att andra företagare "nästan blivit desperata".

– Det blir nog så att många till slut börjar fundera kring var de ska vara och då är kanske Luleå attraktivare och Pajala marknad dör ut. Det känns riktigt bitter, säger han.

Företagarnas Jan-Erik Blomqvist har själv varit delaktig i arrangemanget kring marknaden och säger sig ha förståelse för att kalendern är tight. Han kallar krocken "olycklig".

– Marknaden startade 1972 i sin nuvarande form och jag tycker att vi har första tjing på den här helgen, den betyder så mycket för hela Tornedalen och regionen. Har man hållit på i 47 år och alltid spikat andra helgen efter midsommar tycker jag att man borde kunna ta hänsyn till det och inte konkurrera på det här sättet, säger Blomqvist.

Vad kan krocken innebära för Pajala marknad i framtiden?

– Viker besöksantalet hotas den. Marknaden är inte bara knallarna, det är hela evenemanget – och de som arrangerar kvällsaktiviteterna och festerna får det tufft.

– Om vi börjar tappa folk, som hellre åker på Hamnfestivalen eller annat håll, hotas vårt fina evenemang i slutändan, säger Jan-Erik Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!