Krogens okända historia: Då ska O'Learys klassiker plockas bort

Väggar med hundratals tavlor har blivit ett kännetecken för O'Learys. Här är historien bakom inredningen – och anledningen till att de ska bort.

Erik Johansson och Nova Johansson berättar om tavlorna på O'Learys och anledningen till att de ska bort.

Erik Johansson och Nova Johansson berättar om tavlorna på O'Learys och anledningen till att de ska bort.

Foto: petra älvstrand

Nöje2024-07-02 20:00

Efter att Jonas Reinholdsson träffat sin fru i Boston tog han inte bara med sig Anne O'Leary till Sverige, han tog också med sig den amerikanska sportbarskulturen och kärleken till idrottslagen.

När han senare startade sin egen restaurang blev det en hyllning till frun och hennes hemstad. O'Learys fylldes med tavlor på Bostons olika lag och när "Olles" öppnade i Luleå 2012 var det ett givet inslag.

– Det finns ett team som har satt upp tavla för tavla. De skickar hit några som jobbar med det där, de har sina mönster och har ett helhetstänk, berättar restaurangchefen Nova Johansson.

undefined
O'learys har genomgått förändringar efter ägarbytet och snar kommer även lokalen i Luleå förändras.

O'Learys har haft ett centrallager med tavlor och ett speciellt gäng med inredningsfixare som åkt runt i landet och hängt upp bilder på basketspelare, vimplar och tröjor.

– De har gjort det där många gånger, de vet exakt hur de ska sitta. Det är inte huller om buller, om man tittar efter ser man att det inte bara är slumpmässigt, säger managern Erik Johansson.

I Luleå finns också ett reservlager med tavlor i olika storlekar eftersom de har visat sig vara utsatta för skadegörelse, olyckor och stöld.

– Vi har ett lager med x antal tavlor som vi kan ersätta, då får vi matcha ihop efter olika storlekar och hur det ska passa ihop, säger han.

undefined
En visionsskiss av hur O´Learys restauranger ska se ut i framtiden. Just den här bilden föreställer nyöppnade lokalerna i Norrköping.

Men inramade Boston-legendarer har blivit en utdöende inredningsstil. I Sverige plockas tavla på tavla bort och snart är även O'Learys i Luleå utan sitt kännetecken.

– Nu är vi lite unika i och med att vi har några år kvar på vårt avtal, då kan vi bibehålla utseendet. Det är ungefär i två år till, sedan måste vi "branda" om. Det blir färre tavlor och mer modernt, berättar Erik Johansson.

undefined
Nya O'Learys har en annan look än tidigare. Färre tavlor och andra färger.

När avtalet med franchiseföretaget går ut har Luleåkrogen några år på sig att renovera och ändra utseende på lokalerna.

– Efter att kedjan har bytt ägare har det originella konceptet tappats, med den gamla klassiska amerikanska sportbarkänslan. Mycket kommer ändå se likadant ut, det är bara färgerna som ändras, berättar Nova Johansson.

– Det klassiska O'Learys-stilen med tavlor överallt, lampor överallt, mässing överallt ... den stilen försvinner.

Nedräkningen har börjat. En av alla tavlor i lokalen hänger upp och ner – den som vill hitta den unika tavlan och få en belöning kan börja leta.

Karta: O'Learys Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!