Eftertexterna rullar. Sofia Norlins Ömheten har precis visats för pressen i Luleå. Vi sitter kvar. Tar in. För det är ingen traditionellt berättad historia som spelats upp.
Berättelsen om Kiruna, om en skälvande stad och framför allt om invånarna som bor i den, är Sofia Norlins långfilmsdebut. En debut som lika gärna hade kunnat dröja. Både filmens producent Olivier Guerpillon från DFM och samarbetspartnern Filmpool nords Sirel Peensaar beskriver filmen som ett – till en början – skört projekt.
– Hela film-Sverige är ängsligt när det kommer till finansiering av film. Men det är klart att det kan vara extra svårt som debutant. Dessutom en kvinnlig sådan, med ett icke-traditionellt berättande. Men vi trodde på den här idén, säger Sirel Peensaar.
Ömheten har utvecklats i samarbete med Filmpool nord development. Under arbetets gång fick Sofia Norlin dessutom ta emot det då nyinstiftande Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium. Ett stipendium som uppmuntrar nya svenska regitalanger och lyfter fram kvinnliga regissörer. När Telia gick in som stipendiets huvudsponsor, hade de ett tydligt krav. Redan två veckor efter biopremiären skulle filmen göras tillgänglig för en större publik - på Telias video on demand. Det betyder att Ömheten som första film kommer att kunna ses i hundratusentals svenska vardagsrum redan den 20 december.
Andreas Bratt, ansvarig för Telias film on demand-tjänster, menar att man jobbar efter devisen mer film åt alla.
– Det här innebär att filmfönstret blir kortare. Från biopremiär till dvd eller andra kanaler tar det vanligtvis fyra månader. Nu slipper man inte bara vänta utan fler personer kan ta del av film.
– Vissa städer har ingen biograf och andra tar bara in ett fåtal filmer. Och pratar man smal distribution når de oftast bara Stockholm.
Ömheten spelades in i Kiruna under vintern 2012. Sofia Norlin har både regisserat och skrivit filmens manus. I en intervju med Duo nöje förra veckan (läs här), berättade hon hur hon läste om Kiruna i tidningarna hemma i Frankrike – och hur hon använt staden som en metafor för samtiden.
– När vi åkte upp till Kiruna för att göra research förundrades vi över miljön. Hela staden är som ett rymdskepp av modernitet bland all vild natur. Jag intervjuade många av människorna som lever där och många av de jag träffade har blivit karaktärer i filmen, säger Sofia Norlin.
En av dessa är Alfred Juntti som också han debuterar. En längre intervju med honom läser du i Duo helg lördag den 7 december.
Ömheten har biopremiär den 6 december.