"Det här är efterfesten"

Om en månad tar Fredrik Lindström och Henrik Schyffert sin nya föreställning ”Ägd” till Luleå – men redan i veckan var domedagskomikerna på plats i stan för att känna av det lokalekonomiska läget. Samt hoppa studsmatta en stund på Storgatan.

Fredrik Lindström och Henrik Schyffert besökte Luleå i veckan – och studsade en stund på Storgatan.

Fredrik Lindström och Henrik Schyffert besökte Luleå i veckan – och studsade en stund på Storgatan.

Foto: Göran Ström

NÖJE2014-10-23 21:36

Videon är inte längre tillgänglig

Alla stora civilisationer går under förr eller senare, påpekar Henrik Schyffert. Inkafolket, Romarriket, Mongolväldet… Och vi är inget undantag. Vi vet bara inte när eller hur det kommer att ske.

– Man kör på så länge det håller, och till slut så är det någon som knackar en på axeln och säger: ”Nu är det klart, nu tar vi nycklarna här. Tack för ett trevligt samarbete.” Så kommer någon annan och tar över.

Att klockan klämtar för just vår era – och att det är en oundviklig konsekvens av de liv vi lever – är det centrala budskapet i ”Ägd”, den nya föreställning om ekonomi och tillväxt som Schyffert och Fredrik Lindström snart tar på turné genom Sverige. Titeln anspelar på konsumtionssamhället, de rutiner av ha-begär som driver oss att leva längre och längre över våra tillgångar. Fredrik Lindström förklarar hur systemet drivs framåt av den seglivade myten att vi kan köpa oss till lycka:

– Förr var det så att bara vi fick en fläsksvål till fredagen och kanske lite bröd och barnen kunde få gå till skolan och ha skor på fötterna, då var vi glada och lyckliga. I dag är det snarare så att ”får vi inte göra den här spa-resan och testa den här fiskpedikyren och fara på chockladprovning med lite 86-procentig belgisk choklad då tror jag inte att vi blir lyckliga”. Vi har flyttat upp ribban ett antal steg.

Och det här lustandet efter lycka kommer slutligen få samhället att trilla omkull, menar duon. När axlarna korsas; när miljöförstöring och överkonsumtion inte ens ger kortsiktigt ekonomisk avkastning längre. Tills dess lever vi på lånad tid.

– Det är lite som att vara på en efterfest och inte veta när man ska gå hem, säger Henrik Schyffert, man sitter kvar så länge man bara kan tills man är inne på att dricka risvin och tänka att ”fan, jag borde ha gått hem tidigare”.

Vilket klockslag är det då nu?

– Jag skulle vilja säga att någon gång mellan fyra och fem. Vid två var det fullt ställ, då hade vi inte gått från klubben än.

– Ja, vid två var kanske högkonjunkturen på 60-talet, fyller Fredrik Lindström i. Nu är vi någonstans framåt fyra, och man vet ju aldrig hur länge det håller på, men det kommer ju att dö. Tanken på att vi skulle släppa våra jobb i dygn efter dygn och bara ringa in pizza är ju inte helt realistisk.

Är ni någon slags domedagsprofeter?

HS: Ja, det kan vi väl vara. Fast glada sådana!

FL: Fast det är ju en väldigt dum grej att vara, för det finns ju bara två möjligheter. Antingen kommer världen att gå under och ingen kommer tacka en för att man talat om det – eller så kommer man ha fel. En lose-lose situation.

Men det är såklart inte bara onda förebråelser och utdragna festanalogier. I grunden är ”Ägd” en humorföreställning, och Fredrik Lindström beskriver den till och med som den ”skrattigaste” de gjort hittills.

– Det låter konstigt, men det är den där motsättningen mellan humor och allvar. De hänger ihop, och ju allvarligare det är desto roligare kan det vara.

– Det är väldigt mörka moln, säger Henrik Schyffert, men jag tror att det är just därför det är den roligaste föreställningen vi har gjort. I mörkret bor den roligaste. Han bor där längst in i hålet.

Och precis som i ”Ljust och fräscht”, dubbelaktens tidigare satir över medelklassen, kommer mycket av humorn såklart från igenkänningsfaktorn. Vi skrattar för att vi ser oss själva i det som Lindström och Schyffert beskriver. Det egna föraktet gentemot tjock-tv:n, den egna förträngda sweatshop-skammen, och den egna Thailands-chartern.

Fredrik Lindström är dock snabb att påpeka att profeterna själva är precis lika stora förlorare i jakten efter materiell lycka, trots sin relativa framgång.

– Vi är ju inte ett dugg bättre än någon annan, utan vi berättar om våra egna tillkortakommanden och vad vi tror att vi ska bli lyckliga utav. Vi tänker alla hela tiden att ”om jag får det där jobbet eller blir ihop med henne eller honom då kommer jag vara framme, då kommer jag vara nöjd”. Och det blir man inte någon gång, man kommer aldrig fram. Och det är viktigt att rapportera om att det finns kanske något i hela vårt ekonomiska system som gör att vi inte får komma fram.

Är det en antikapitalistisk föreställning?

HS: Nä, inte på det sättet att vi säger inte att ett ekonomiskt system är fel och att vi har ett annat som är bättre. Det vi vet är att det här systemet kommer inte att hålla. Men vi har inget annat svar; vi säger inte att planekonomi kommer fungera istället.

FL: Många har den uppfattningen att ”ska du kritisera någonting så måste du lansera ett annat alternativ”. Men det gör inte vi, vi är komiker och vårt jobb är att hitta saker som är konstiga och vridna. Vi kritiserar dem utan att ha ett enda alternativ att komma med.

HS: Och det är vår förbannade rätt att göra det. Vår rätt och vår skyldighet.

Fotnot: Föreställningen ”Ägd” spelas på Coop Arena i Luleå den 27 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!