De svenska diskoteken

Discokulor, dansbanor och dj:s. 1970-talets diskotekskultur hade ett starkt fäste även i Sverige och Norrbotten. Nu kommer boken som sammanfattar de spetsiga kragarnas epok.

Foto: Paramount

NÖJE2014-10-17 09:50

Förra månaden hade Nite flyte premiär på Kulturens hus. En klubb för trettiopluspubliken, med retrodisco på vinyl och allmän nostalgi kring 70-talets stora diskoteksvåg. Samtidigt frodas DJ-yrket i popbranschen, till den grad att sådana spelar arenor och headline:ar festivaler; medan förra årets största hit var Daft Punks oförskämt discodoftande Get lucky. Och frågan väcks: är världen redo för en revival? Kanske. Klubbkvällen var då välbesökt, och liknande arrangemang finns i både Göteborg och Stockholm.

En person som fortfarande tror på fenomenet är den före detta discjockeyn (numera advokat) Håkan Hjulström, som valt att dokumentera en era – och idag släpper boken ”Diskoteken i Sverige”.

– Diskotekskulturen bara vällde ut över Sveriges både stora och små städer på den tiden, berättar författaren.

Hans bok beskriver den svenska diskotekskulturen; från uppståndelsen i slutet av 60-talet – via storhetstiden under följande två decennier – och slutligen till det ganska obemärkta utpyrandet på 90-talet.

– Jag gör svep över hela landet och dyker ner där det finns något att berätta om den här väldigt intressanta branschen.

Hjulströms eget diskotek, Olympia, startade han 1984 hemma i Norrköping. Men författaren har också minnen från den pulserande scen som fanns i Norrbotten vid tidpunkten.

– Jag har haft skojigt både på Cleo, Bodensia och Onkel Sam. Boden var ju en extrem garnisonsstad, så det var väldigt mycket människor som gick på just Onkel Sam. Det var ett typiskt sådant ställe som uppstod på garnisonsorterna, och onsdagar var en stor utedag för alla som låg inne.

Luleå, berättar Hjulström, var lite annorlunda, på grund av Cleo. Till skillnad från normen var det nämligen en nattklubb med utskänkningstillstånd (”diskoteken var fullsatta trots att de bara serverade folköl”). Men även där dunkade discotonerna inbjudande.

– Sedan fanns det Roxy också, som var ganska känt i diskotekskretsar. De hade en snubbe som heter Anders Dahlquist, som bjöd in stjärnor som kom och spelade. Han är säkerligen den mest kända jockeyn från Norrbotten under den tiden.

Och Anders Dahlquist är som bekant personen bakom satsningen Nite flyte, diskoteket i vår samtid, vars andra installation dessutom äger rum redan nästa helg. Lördag 25 oktober fylls kulturhuset åter av glitter och funk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!