Av bibliska proportioner

Foto: Petra Isaksson

NÖJE2014-09-04 23:43

Istället för abrakadabra, Slitage och Situation Frank. Den Arvidsjaurbördige filmskaparen Patrik Eklund har onekligen en imponerande katalog av kortfilmer i bagaget. 2012 kom fullängdsdebuten Flimmer – och i dagarna befinner han sig i Luleå för att för första gången filma på engelska.

Olle Sarri tänder ännu en cigarett. Inte för att han har något nikotinbehov att tala om (”Eller, det händer ju att jag partajröker”) – utan för att vi befinner oss på 1970-talet. Och det är praxis.

Platsen är Tulsa, Oklahoma. En amerikansk forskare har kallat världens vetenskapliga elit till en konferens, för att diskutera ett mystiskt kranium som påträffats 300 meter under isen i Antarktis. Han har en teori om exakt vem skallen kan ha tillhört – men hur ska han lyckas övertyga kollegerna att acceptera den?

Fast i verkligen är det såklart inte 1978. Det är september 2014, och vi befinner oss nästan 24 timmar från Tulsa. Närmare bestämt på gamla Bergnässkolan i Luleå, och inspelningen av Patrik Eklunds nya kortfilm Of biblical proportions.

– jag ville göra en kortfilm som var mer som ett kammarspel, säger regissören. Väldigt enkel och liten, med få locations och få skådespelare.

Det var utgångspunkten. Men sedan började projektet att växa. Från det småskaliga kammarspelet som idén varit i sin linda, till ett ambitiöst projekt med flera inspelningsplatser och skådespelare från hela världen.

– Jag tror att det kom med beslutet att vi skulle göra den på engelska, säger Patrik Eklund. Den är väldigt dialogtung, så jag tänkte att vi ser vad som händer om vi översätter den. Och sedan tyckte jag det funkade rätt bra, så vi körde på det och då kan man ju ta in folk från alla olika håll och kanter.

Huvudrollen spelas av amerikanen Schiaffino ”Schif” Musarra. Han och Eklund lärde känna varandra genom Olle Sarri, och de är alla vänner genom tidigare samarbeten – men Musarra har en teori om varför det blev just han som fick spela 70-talsdokumentets hjälte:

– Förra vinter odlade jag ut mitt skägg , rakade mig inte på tre eller fyra månader, och lade upp resultatet på Instagram. Patrik sa ”du… hur lång tid tog det för dig att odla det där skägget?” och jag tror att det var då han tänkte ”kanske ändå att Schif kan spela den här rollen.

Och så blev Schif Musarra, som egentligen givit upp skådespelaryrket sedan han flyttade från New York, Michael i Of biblical proportions.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få ett jobb av att se så hemlös ut!

På rollistan ser vi också Anki Larsson, en trogen Eklund-samarbetare. Hon spelar Islands utsända till det stora forskarmötet, och berättar att hon varit noggrann med att frammana en trovärdig brytning.

– Jag har lyssnat på intervjuer med Björk, för att lära mig prata engelska med isländsk accent, säger hon.

Och som dramats antagonist, den elake svenske forskaren Roland, ser vi alltså Olle Sarri.

– Jag går ganska kvickt i klinch med den här amerikanske forskaren, säger Sarri om sin karaktär. Jag är antagonist och ateist – en torr och korrekt forskare som inte köper hela den amerikanska mytbildningen.

Så frågan är: vems är egentligen kraniet? Ja, vi får vänta och se. Filmen planeras att färdigställas i November, med distribution 2015. Även om titeln får en att vilja börja spekulera.

– Namnet Of biblical proportions åsyftar att något väldigt stort är påväg att inträffa, säger Patrik Eklund. Eller att det kanske kommer bli ett kaos av bibliska proprtioner. Man får sätta vad man vill inför det här när man sett filmen.

Patrik Eklunds filmer

Syndromeda 2013

Flimmer 2012

Den ryska dörren 2010

Slitage 2009

Istället för abrakadabra 2008

Situation Frank 2007

One Christmas Morning 2002

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!