Nattfestival inbjuder till samtal om livet

...det är ont om jordklot. Orden är Harry Martinsons, författare och Nobelpristagare i litteratur.

Nöjd festivalarrangör. Linnéa Nylund, ordförande för Korpilombolo kulturförening tillika festivalgeneral för Nattfestivalen är mycket nöjd med årets upplaga, den elfte i ordningen. "Det känns som att festivalen tagit en liten annan inriktning i år där samhället och framtiden fått större utrymme, en spegling av vår samtid", menar hon.

Nöjd festivalarrangör. Linnéa Nylund, ordförande för Korpilombolo kulturförening tillika festivalgeneral för Nattfestivalen är mycket nöjd med årets upplaga, den elfte i ordningen. "Det känns som att festivalen tagit en liten annan inriktning i år där samhället och framtiden fått större utrymme, en spegling av vår samtid", menar hon.

Foto: Per Lundström

Nattfestival2015-12-14 07:00

Videon är inte längre tillgänglig

Under två dagar har Harry Martinson och hans epos Aniara varit fokus för föreläsningar och diskussioner under årets upplaga av Nattfestivalen i Korpilombolo.

Och det av mycket varierat slag. Allt från kärnvapenhot, musikaliska tolkningar av hans texter till författarens bakgrund och Aniaras fortlevnad i samtiden 60 år efter att verket utkom 1957 avhandlas i det gamla 1800-tals huset Uusitalogården.

– Jag ska definitivt läsa om Harry Martinson, säger Linnéa Nylund, festivalgeneral och ordförande för Korpilombolo Kulturförening.

Det är elfte året som Nattfestivalen under den mörkaste tiden fyller Korpilombolo med kultur under två veckor i rad.

– Det känns som att festivalen tagit en annan inriktning i år. Fokus har förflyttats till samhället och framtiden där frågor om miljö och fred har upptagit våra tankar, säger Linnéa Nylund.

Filosofer, tänkare, författare och musiker – alla har de tillsammans med publiken funderat över den blå planetens framtida överlevnad och dess utmaningar. Här lever folkbildningstanken i alla högsta grad. Det är allvar och glädje, men framför allt viktigt.

– Vår idé har alltid grundat sig i folkbildningsidealet, något vi ska utveckla, bland annat för att hedra en folkbildare i stan, Bengt Matti som gick bort 2012. Hans övertygelse, liksom vår, är att kunskap om världen är mycket viktigt för förändring. Det är i grunden ett sätt för alla människor att finna ord och idéer för sina tankar, oberoende vilken plats du bor på, menar Linnéa Nylund.

Hon lyfter fram flera programpunkter av mycket varierat slag som påverkat henne när festivalen börjar lida mot sitt slut. Bland annat ett seminarium om ansiktets estetik med filosoferna Camilo Garcia och Holger Hole utifrån filosofen Emmanuel Levina och anknytningen till dagens samhälle.

– Mycket viktigt med tanke på dagens flyktingsströmmar, säger hon.

En grundläggande tanke med festivalen är att publiken ska möta föreläsare och artister. Alla umgås jämlikt och därför blir samtalen över en kopp kaffe i ett stort bondkök av vikt. En kvinna som besöker festivalen för första gången är tagen av dess bredd och djup. Alla tankar som väckts. Att bli berörd på djupet.

– Jag visst inte ens att Korpilombolo fanns på riktigt, förklarar musikern, sångaren och kompositören Martin Bagge som inbjudits till festivalen eftersom han tonsatt dikter av Harry Martinson.

Han beskriver sitt första besök i Norrbotten som en nostalgitripp till 70-talet.

– Det är unikt, mycket annorlunda men fint.

Och under eftermiddagen, när filosofen Holger Hole och journalisten John Gustavsen från Tromsö avrundar diskussionen om utfiskning och exploatering av Lappland och Sapmi där publiken funderat över sitt ansvar, kommer meddelandet; klimatavtalet i Paris har undertecknats. Då går ett sus genom Uusitalogården. Utanför har norrskenet färgat himlen och kvällen ska avrundas med musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!