Verket uruppförs under turnékonserten Sju nyanser av bräcklighet där hennes musik, med fokus på ”den märkliga energin när vi blir kära”, framförs.
Hur kommer det sig då att Norrbotten NEO tillägnats ett specialskrivet verk av den amerikanska världsstjärnan Chaya Czernowin?
– Vi gjorde ett porträtt av hennes musik på Stockholm New Music Festival 2008. Då hon var där bad vi henne skriva ett stycke åt oss, berättar Robert Ek, klarinettist i Norrbotten NEO.
Han beskriver hennes musik som en speciell ljudvärld med en vibrerande atmosfär hängande i luften. Där det finns både ömtålighet och rejäla utbrott.
Inför turnékonserten var Chaya Czernowin på plats i Piteå för att delta i repetitionsarbetet .
– För att få ut det hon tänkt sig med musiken har hon enorma känselspröt, vilket finslipat våra sinnen som musiker. Jag är väldigt, väldigt nöjd och jätteglad, förstås, för detta samarbete, säger Robert Ek.
Ebligt Chaya Czernowin var mötet med Norrbotten NEO ”a really special experience”.
– Norrbotten NEO är en grupp av yppersta världsklass där otroligt skickliga och öppna musiker får varje stycke att glänsa.
Hon var det första kvinna som erbjöds tjänsten som kompositionsprofessor vid University of Music and Performance Arts i Wien 2006-2009 samt vid Harvard University 2009 där hon fortfarande arbetar. Hon är dessutom gästprofessor på skolor runt om i världen. I Piteå föreläste hon för Musikhögskolans kompositionselever.
– Elever och lärare var helt lyriska och starstrucked, berättar Robert Ek.
Varifrån kommer inspirationen till musiken?
– Från min lifegarden. Jag lär mig mycket genom att observera naturen, resa runt i världen och ta del av olika kulturer, människor och relationer.
Med arbetsnamnet Infinite Now arbetar Chaya Czernowin på en opera med premiär 2017 i Belgien. I materialet ingår brev skrivna av soldater som deltog i första världskriget.
– Operan handlar om hur vi överlever i svåra tider, berättar hon.
Som kvinnlig tonsättare är hon tämligen unik i världen, men förändringsarbete pågår.
– En hel generation kvinnliga tonsättare, 20-30 åringar, är på G. Utmaningen är att göra rösterna hörda som tonsättare, vilket man kan göra som lärare. Kvinnor måste puscha varandra för förändringsarbetet svänger fram och tillbaka. Vi fick rösträtt för 100 år sedan, så jämställdheten tar tid. Om 20 år kommer situationen vara extremt annorlunda.