Så hittade världsstjärnan sitt artistnamn i Luleå

Dark Funeral har nästan en miljon följare och har skapat rubriker över hela världen. Möt sångaren från Skaulo vars artistnamn hittades i biblioteket på Hermelinskolan.

Andreas Vingbäck från Skaulo kallar sig Heljarmadr när han uppträder med sin musik. Nu är hans band, Dark Funeral, aktuella med ett nytt album.

Andreas Vingbäck från Skaulo kallar sig Heljarmadr när han uppträder med sin musik. Nu är hans band, Dark Funeral, aktuella med ett nytt album.

Foto: Bartosz Szydlowski

Musik2022-03-15 19:58

När Dark Funeral släpper det efterlängtade albumet "We are the apocalypse" på fredag sitter fans över hela världen och väntar på att få höra vad det stora black metal-bandet skapat. Bland de 990 000 följarna på Facebook är bandets grundare från Luleå, Lord Ahriman, en legendar och sångaren från Skaulo, Heljarmadr, en ny superstjärna.

Men i Norrbotten är de sällan omskrivna. 

undefined
Dark Funeral grundades av Lord Ahriman (Micke Svanberg), längst till höger och har sedan 2014 ytterligare en norrbottning i bandet. Heljarmadr i mitten har tagit steget till att bli frontfigur.

Efter att ha vuxit upp i Skaoulo, Vittangi och Malmberget, flyttade Andreas Vingbäck till Luleå under gymnasiet 1999.

– Det var den där svinjävlakalla vintern, flyttlass i januari och bära ut alla grejer i minus 40 var allt annat än kul, minns han.

Inspirerad av ockultism och mörkret inom black metal hittade han sitt blivande artistnamn i Hermelinskolans bibliotek, bland isländska sagor. Fritt översatt till svenska betyder Heljarmadr; "man tillhörande Hels rike" (Hel är dödsrikets gudinna och madr betyder man).

– Jag skrev upp det från boken. Någon vecka senare kände jag att jag ville dubbelkolla men hittade inte igen det trots att jag letade som en galning. Då tänkte jag att jag helt enkelt tagit det från boken – då är det mitt. Jag körde på det och när internet kom pratade jag med ett isländskt band, Sólstafir, och de bekräftade att det stämde. Men än i dag hittar man inte mycket när man söker på namnet, säger Vingbäck.

Efter skolan drog han vidare till Jönköping, tillbaka till Luleå, Göteborg och Stockholm. I huvudstaden bildade han bandet Grá, som förde honom samman med Dark Funeral när de erbjöds en plats på 20-årsjubileumet 2014.

Vingbäck hade lyssnat på Dark Funeral sedan starten och tackade ja till att agera förband utan att tveka.

– När det närmade sig gig visade det sig att sångaren, Caligula, skulle sluta. Jag funderade för mig själv och tänkte att det var synd att ett så bra band inte hade en vettig sångare. Jag lade det svenska självföraktet åt sidan och tänkte att jag inte var så dålig ändå. Jag skrev ett meddelande till Micke att jag kunde testa om de var sugna, berättar han.

undefined
Trots att Andreas Vingbäck och Dark Funeral följs av närmare en miljon personer på Facebook är det få i Norrbotten som känner till sångaren.

Efter att ha provrepat med black metal-kungarna fick han jobbet som vokalist och kunde sedan se deras sista spelning med Caligula från sidan, med vetskapen om att han själv skulle ta över.

– Ofta frågar folk hur det känns att kliva i någon annans skor men jag känner inte att jag gjorde det, jag traskade in med mina egna. Det är mycket enklare och roligare att jobba när man känner att man gör sin egen grej. 

När Andreas Vingbäck bestämde sig för att kliva in som medlem i Dark Funeral innebar det också ett nytt sätt att leva, med många och långa resor. Han fick säga upp sig från sitt jobb, lämnade tryggheten och blev heltidsanställda Heljarmadr.

undefined
Heljarmadr i Dark Funeral - Andreas Vingbäck

Mikael Svanberg, Lord Ahriman, skriver musiken och Andreas Vingbäck författar texten utifrån hur melodierna talar till honom. Sångaren beskriver att de flesta låtar skapas i tre lager – det kosmetiska, den djupare betydelsen och den egna personliga innebörden. Genom intresset för ockultism och en uppväxt med skräckfilmer har de ofta iklätts en satanistisk skrud. 

– Hela den mörka sidan är en reflektion av ens egna inre mörker eller filosofiska sätt att leva, vissa dras till det. Det är konstigt att det blir ifrågasatt när man tar in mörker i musik, ingen anklagar folk som gjort skräckfilmer för något – det kallas konst. Men när det är musik kallas det inte för det, säger han. 

undefined
Micke Svanberg från Luleå kallar sig för Lord Ahriman och är grundare och bandledare i Dark Funeral.

Många black metal-band har genom åren bespottats för deras mörka och sataniska inslag. Dark Funeral har bland annat kritiserats av kyrkan i Rumänien då deras festivaldeltagande drev igenom en lagändring och i Chile ansågs deras musik ha inspirerat ett fan till att mörda en präst.

– Vi är ett antireligiöst band, det har vi aldrig hymlat om. Sedan bandet startade 1993 har det varit antireligiösa texter, vi är alla emot organiserad religion och allt skit det har fört med sig i världen. Det är inte konstigt att vi är kvar i det temat textmässigt, men det är kanske inte lika mycket provokation som när man var ung och förbannad. Det är mer en skrud man klär sig i, som passar musiken och det visuella konceptet, förklarar Andreas Vingbäck.

– Men det finns fler frågor, funderingar och teman underliggande än vad det gjorde när man bara använde orden för provokation. Det är upp till var och en hur man vill läsa texterna, vill man bara läsa det övre lagret får man göra det och vill man gå djupare får man göra det. Jag sitter inte och djupanalyserar all musik jag lyssnar på heller. Men det finns något fint med att skråla med när vännen sjunger "Evil in league with Satan", det går inte att komma ifrån.

undefined
Heljarmadr i Dark Funeral - Andreas Vingbäck

"We are the apocalypse", Heljarmadrs andra fullängdare som medlem i Dark Funeral, släpps den 18 mars. Och titeln är, som så mycket annat kring bandet, öppen för tolkning.

– Vi kom fram till att hela skivan är visuell på något sätt, det blir lite som att kolla på en film eller läsa en bok. Det finns en story som blir väldigt visuellt som en helhet då kändes "We are the apocalypse" en bra filmtitel, det hade varit en bra rulle (skratt).

Andreas Vingbäck spenderar stora delar av året i Chile, där hans fru bor, och där kom låten "When I'm gone" till när han tänkte på mörkret i Norrbotten.

– Från min generation från Malmberget är det jävligt många som tagit livet av sig genom åren. Det var jävligt dystert att växa upp där innan internet, man såg att det fanns en värld någon annanstans men hade ingen åtkomst till den. Man var för ung och hade inga pengar för att resa. Jag skrev texten i Santiago men man tänker på alla polare och familjemedlemmar som har gått ur tiden, det är nog den som har mest att hämta ur mitt ursprung i övre Lappland.

Betyder den mycket för dig?

– Självklart. Jag tycker att det är en av de starkare låtarna på plattan och den mest personliga givetvis. Man skulle kunna säga att det är balladen.

Dark Funerals hittills enda besök i länet skedde i Luleå 2015, Andreas Vingbäck hoppas kunna spela med Grá på Lillan under våren, där han jobbade under flera år. Dessutom drömmer han om en större scen med Dark Funeral.

– Att köra ett festivalgig i Luleå eller på Pite dansar och ler hade varit skithäftigt, men det känns inte som att våran genre är lika välkommen längre. De större stadsfesterna blir smalare med mer radioinriktad musik. Vi hade gärna spelat i Norrbotten, men då måste det finnas någonstans att spela, säger han.

undefined
Heljarmadr och Dark Funeral senast de besökte Norrbotten, i Kulturens hus 2015.
Heljarmadr

Namn: Andreas Vingbäck

Ålder: 38 år

Bor: Skaulo, Stockholm och Santiago.

Från: Skaulo.

Nuvarande band: Dark Funeral, Grá och soloprojektet Heljarmadr.

Tidigare band: Domgård, Diabolic lust, Cursed 666, Cursed 13. 

Aktuell: Med Dark Funeral-albumet "We are the apocalypse" som släpps den 18 mars och en kommande Europa-turné. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!