Profilens krisdrag: "En pandemi ska inte stoppa"

Dansbandsbranschen riskerar att tappa en betydande del av utövarna. Då vänder sig Thomas Deutgen direkt till kulturministern.

Pandemin ser ut att bli slutet på flera dansband och profilen Thomas Deutgen har kontaktat kulturminister Amanda Lind för att uppmärksamma henne på detta.

Pandemin ser ut att bli slutet på flera dansband och profilen Thomas Deutgen har kontaktat kulturminister Amanda Lind för att uppmärksamma henne på detta.

Foto: FREDRIK PERSSON

Musik2021-01-18 18:34

Att den rådande pandemin slagit hårt mot musikbranschen står klart och för en stor del av landets dansbandsutövare kan krisen innebära slutet.

Dansbandsprofilen Thomas Deutgen, från Boden, är orolig över att den kvävda marknaden får förödande konsekvenser för branschen. Efter att tidigare ha genomfört flera möten med kulturminister Amanda Lind skickade han ett förtvivlat mejl i slutet av förra veckan med en begäran om en snar ökning av stöd till branschen. Stödpengarna för hösten och vintern uppgår till 150 miljoner kronor, en kraftig nedgång från tidigare stödpaket och "ett hån" enligt Deutgen.

– Det är ett slag i ansiktet på hela kulturlivet, inte bara dansbanden. Förhoppningsvis är det massor av människor i kultur- och nöjesbranschen som skrivit till kulturministern om detta, säger han.

Deutgen berättar att det finns knappt 150 aktiva dansband i landet och det räcker med att ett 20-tal tvingas sluta för att marknaden skulle påverkas kraftigt.

– Det görs ungefär 9 000 danser per år, med över tre miljoner besökare. Det är fler än vad som går på elitseriehockey. Branschen omsätter kring 600–700 miljoner kronor per år, säger han.

Då danserna ställts in har många band sökt sig till livestreamade spelningar och intresset för musiken ser alltjämnt ut att vara stort.

– Det finns ingen yrkesgrupp som är så uthålliga som dansbandsmusiker, de har hållit sig genom alla trender i decennier. En pandemi ska inte stoppa dem, säger Thomas Deutgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!