I en lägenhet i Svartöstaden träffar jag två av bandmedlemmarna. Jani Ruuskanen och Petter Alatalo. Bandet är utspritt över hela landet och medlemmen Anders är dansk och bor i Köpenhamn.
Vid en spelning får antingen de norrländska bandmedlemmarna flyga ner till de södra breddgraderna eller tvärtom. Spontanitet är inte Evighetens Orkesters ledord. Varje speltillfälle kräver lång framförhållning och noggrann planering.
– Vi bestämmer låtarna långt innan så får alla öva hemifrån. I början var det tufft men nu går det bra, säger Petter Alatalo.
Evighetens Orkester gjorde nyligen en turné i norra Sverige. De spelade bland annat i Övertorneå, Boden och Saltoluokta.
- Det har gått jättefint. Vi har fått bra respons och har absolut mersmak, säger Petter Alatalo.
- I Boden sa en tant att hon inte kunde sitta still en enda sekund under hela spelningen. Det är det bästa betyg man kan få, säger Jani Ruuskanen.
Jani och Petter berättar att bandets musik går hem bättre hos publiken i Tornedalen än vad den gör i södra Sverige. Bandets musik är främst instrumental men när det väl är sång är det blandat svenska och finska.
– Publiken uppe i norr känner sig nog mer hemma i de melankoliska texterna, säger Jani.
– När jag skriver de finska texterna försöker jag göra lite parodi på den här finska självömkande mannen.
Det här med vad Evighetens Orkester spelar för slags musik är lite svårt att avgöra. Det är influenser från lite här och var.
- Det är en blandning av finsk tango, romsk jazz och rumänsk folkmusik. Svängigt helt enkelt, säger Jani.
Sedan bandet bildades 2010 har det kommit och gått massvis med medlemmar. Instrumenten har skiftat. Det kanske mest exotiska instrumenten banden använder sig av för tillfället är stränginstrumentet cymbalom. En extremt tung best som är otymplig och kostar tusentals kronor att frakta. Det är danske Anders som introducerat cymbalom i bandet.
- Anders träffade jag första gången när jag var gatumusiker i Spanien för många år sedan. Vi flyttade in i samma bil och blev goda vänner, säger Petter Alatalo.
- Sen träffade jag honom i Luleå nu i vintras när han var här och spelade, jag bjöd på en semla och sen bodde han hos mig ett tag. Nu är han med i bandet.
Pengar är inget som Evighetens Orkester blir överösta med. De små spelningarna i Norrbotten ger i alla fall bättre betalt än spelningarna söderut. Men bara så det täcker resekostnader, och frakten av cymbalom.
- När jag var yngre försökte jag leva på musiken. Det blev så otroligt stressfullt att försöka få in pengar hela tiden. Nu har jag gett upp den tanken och upplever en mycket större frihet i musikskapandet, säger Jani.
Bandet bildades i Luleå men numer är Petter Alatalo den enda medlemmen som bor kvar i stan. Jani blev pappa för några månader sedan och har flyttat till Boden.
- Jag har alltid blivit vräkt från de hyreslägenheter jag bott i eftersom jag spelat musik. I Boden har jag råd att bo i eget hus och kan låta hur mycket jag vill, säger Jani.
Evighetens Orkester beskriver sig själva främst som ett liveband. De har några låtar uppe på spotify men inte mycket mer än så.
- Vi har inget skivkontrakt, utan har mest spelat in för att kunna spela upp något för arrangörer. Men målet är att spela in på vinyl, så vi kan få ett ex själva, säger Petter Alatalo.
Tidigare har bandet spelat bland annat i fristaden Christiania i Köpenhamn och i Tyskland. Kommande planer är en turné i södra Sverige. Evighetens Orkester är inte kräsna när det gäller spelställen. De spelar lite var som helst, och för vem som helst.
- Punkare, pensionärer, barn. Det är ganska blandad publik. Vi hör inte hemma någonstans, outsiders var vi än är, säger Jani.