Norrbotten NEO lämnar länet - söker ny huvudman

Norrbotten NEO kommer inte längre vara en del av Norrbottensmusikens verksamhet. Det beslutet togs på regionala utvecklingsnämnden i tisdags. Nu söker ensemblen en ny huvudman.

Norrbotten NEO gör sitt sista verksamhetsår 2023 inom Norrbottensmusiken. Nu söker ensemben en ny huvudman.

Norrbotten NEO gör sitt sista verksamhetsår 2023 inom Norrbottensmusiken. Nu söker ensemben en ny huvudman.

Foto: Marie Lundgren

Musik2022-11-29 19:00

– Vi är en av få ensembler för samtida konstmusik i Sverige och den enda med anställda musiker satta att förvalta och utveckla samtida konstmusik i Sverige. Därför hoppas vi för hela Sverige, svenska tonsättare och svenskt musikliv att vi hittar en ny huvudman, säger Robert Ek, musiker i Norrbotten NEO.

Norrbotten NEO startades 2007 som en framsynt satsning på nutida konstmusik inom ramen för Norrbottensmusikens verksamhet. Men nu är det beslutat att år 2023 blir ensemblens avslutande verksamhetsår i Region Norrbotten. 

– Det är en renommerad ensemble, men tyvärr efterfrågas de främst i landets stora städer, inte Norrbotten. Därför har vi tillsammans med oppositionen diskuterat och tagit beslut om att undersöka möjligheterna för att hitta en ny huvudman för Norrbotten NEO. Det handlar om skattemedel som vi önskar ska gynna kulturlivet i länet. De har gett få föreställningar med relativt liten publik, säger Tomas Vedestig, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Robert Ek menar å sin sida att han tycker att Region Norrbotten varit både modiga och framsynta när de valde att starta Norrbotten NEO.

– Vi har funnits i 15 år och har stor förståelse för att musiken kan upplevas som smal. Det har också funnits önskemål om att vi ska bredda våra repertoar medan vi i ensemblen under dessa år tillsammans skaffat oss ovärderlig kunskap och önskar fortsätta med vår vision. Oberoende vad som händer var vi alla musiker innan Norrbotten NEO och vi kommer att fortsätta vara musiker i framtiden, säger han.

Norrbotten NEO har under sina 15 år även varit en kraft och viktig del av Piteå musikhögskolans verksamhet, där man varit ett stöd för unga tonsättare i utbildning. Men också ett stort stöd för svenska tonsättare eftersom en del av uppdraget varit att beställa nya verk.

– Konstmusikscenen kommer aldrig att få samma publik som melodifestivalen. Därför hamnar vi i den kulturpolitiska diskussionen vad gäller skattefinansierad kultur – det vill säga – ska man bara satsa på det som är gångbart i de breda folklagren eller finns också plats för smalare kultur? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!