– Det är jag som är järnvägsnörden. Jag har åkt nattåg från Norrbotten till södra Sverige sedan jag var liten. Jag satt uppe hela natten för att studera alla platser tåget passerade och memorerade namnen på orterna. Jag har alltid drömt om att besöka dessa platser som nattåget swishade förbi och den enda musiker jag känner som är lika nördig som jag är Kristian, säger Johan Piribauer.
Föreställningen "Musik i Nordpilens spår" som började i Stockholm kommer att avslutas med ett antal besök på olika platser i Norrbotten – en föreställning som är döpt efter det gamla nattåget Nordpilen som gick mellan Stockholm och Norrbotten under 1900-talet.
– Vi hade en fin spelning i måndags här i Hälsingland med Monica Törnell, säger Kristian Anttila på telefon från bilen när de stannat för ett fikastopp i Bollnäs på väg upp genom Sverige efter norra stambanas sträckning och vidare besök i gamla stationssamhällen.
Syftet med turnen är att berätta om orterna de besöker samtidigt som dom ger ett nytt perspektiv på dem genom sina egna sånger och relation till platsen. De låtar de spelar är akustiska nytolkningar av deras gamla låtar blandad med nyskriven musik. Varje föreställning är så att säga unik eftersom låtval både bygger på dagsform och deras egen känsla för orten.
– Alla platser har sin egen historia. Därför samarbetar vi lokala hembygdsföreningar och andra gästartister som kommer att bjuda på sina berättelser om orter vi besöker. Vi genomför också mindre gerillaspelningar när andan faller på när vi hittar en plats vi blir nyfikna på, säger Johan Piribauer.
Han har i stort sätt suttit isolerad i sin stuga utanför Arvidsjaur under coronapandemin och ger också ut en ny singel den 1 juni.
– En singel som är dagsaktuell. Den heter "Pandemi", säger han.
Det första stoppet när turnén nått Norrbotten är den 31 maj i Lakaträsk/Boden. De följande dagarna besöker de Nattavaara, Vassijaure och avslutar den 3 juni i Abisko. Alla föreställningar spelas in och visas på deras facebooksida och youtube.
– Grundidén är att besöka och belysa platser som vanligtvis inte har ett stort kulturutbud. Både jag och Johan har en svensk och internationell publik som nu kan upptäcka dessa unika orter, säger Kristian Anttila.
Han berättar att hans egen musikkarriär gått från att vara självcentrerad till en nyfikenhet på mänskliga möten och berättelser.
– Vi har turnerat mycket på små orter sedan vi började samarbeta och det berikar verkligen. Det är något som slår an i mig när jag besöker dessa stillsamma, vackra, övergivna och genuina platser. Inte minst mötet med alla öppenhjärtiga människor. Det är bland de finaste som finns, säger Kristian Anttila.