Anna-Sofia Monroy är aktuell med ny musik och i tisdags tilldelades hon Rubus Arcticus-stipendium. För fyra år sedan såg det annorlunda ut, då hon lämnade "Idol" på niondeplats och mötte verkligheten.
– Jag tror man förväntar sig väldigt mycket. Jag gick inte på gymnasiet under tiden och kände mig så långt ifrån vardagen. När jag åkte ut insåg jag att jag var tvungen att åka tillbaka till skolan och ta igen allt jag missat. Man går in i en minidepression efteråt. Ett flyg hem och sedan är man inte med längre, berättar hon.
Ett stort bolag lockade med att bilda "tjejband" men bestämde sig för att satsa på nästa års idoler i stället. Då började Monroy sin egna personliga resa.
– Man får så stora förhoppningar men inser att man inte kommer få något serverat, du måste jobba för det själv. På "Idol" har du fått allt serverat och man har inte verktygen att veta vad man ska göra efteråt.
20-åringen började skriva egen musik med hjälp av BD Pop. För ett år sedan flyttade hon till Stockholm där ett samarbete med duon Hymner (Joel Isaksson och Oskar Nyman) inletts. I maj debuterade hon som Sofia Monroy med låten "Cautious" och nu är hon aktuell med nästa personliga låt – "Passion".
– När det kommer till sex romantiseras det mycket från tjejens håll, man ska vara kär och så vidare. Det är en förutfattad mening för tjejer medan det inte är en big deal för killar. Det jag sjunger i låten är att man kan ha passion – det behöver inte vara mer med det, trots att man är tjej, konstaterar Monroy.
20-åringen har fått befara att kvinnokroppen fortfarande är sexualiserad då hon fått många kommentarer kring avklädda bilder på Instagram.
– Det är bilder som är mer avklädda, det blir konstigt i vissas ögon. Speciellt om man har en personlig relation. Min mamma ringde och var helt förskräck; "vad håller du på med?!", säger Monroy.
– Om man lägger ut något sådant dras alltid slutsatsen att hon är osäker eller gör det för någon annans skull. Eller tänk på att det finns folk där ute som kan få tag i det här. Det handlar alltid om att ändra på tjejen för att det finns en sådan struktur.
I stället hoppas hon kunna bidra för ett mindre laddat klimat där kvinnor inte ska behöva dölja bilder oavsett om de har "bh eller stickad tröja" på sig.
– Ju mer en kvinnas kropp syns desto mindre sexualiserad blir den.