Markus Fagervall skriver nästa kapitel

Tio år efter att hans senaste solouppträdande i Norrbotten är Markus Fagervall tillbaka. Nu berättar han om planerna på musiken och längtan till Övertorneå.

Markus Fagervall befinner sig på en skolturné i Norrbotten och på lördag gör han sin första publika solospelning i länet på tio år – där han bland annat spelar nya låtar på svenska.

Markus Fagervall befinner sig på en skolturné i Norrbotten och på lördag gör han sin första publika solospelning i länet på tio år – där han bland annat spelar nya låtar på svenska.

Foto: Magnus Tosser

Musik2019-09-26 19:41

"Jag längtar tillbaka till mitt liv då allt var enkelt. Tillbaka till Röda kvarn".

Från scenkanten sjunger Markus Fagervall om att drömma sig tillbaka till biografen i Övertorneå. Nyskrivna "Röda kvarn" är en av låtarna som artisten framför under sin skolturné i Norrbotten, där sju orter besöks på lika många skoldagar.

Inför eleverna berättar han om hur åren efter "Idol"-vinsten 2006 höll på att ta musiken ifrån honom.

– Jag hade inte speciellt bra vanor eller rutiner, jag mådde inte speciellt bra just då. Jag insåg att jag behövde förändra någonting. Det handlade inte om att vara produktiv i den bemärkelsen att jag skulle vara framgångsrik eller göra någonting. Det handlade mer om att hålla mig över vattenytan och tycka om mig själv igen, berättar han efteråt, sittandes i omklädningsrummet i Folkets hus, Haparanda.

Efter att ha flyttat till Umeå och senare hittat både kärleken i sin blivande fru Emma och en nyfunnen lust till musiken har ett samarbete med BD Pop och låtskrivarna David Lindgren Zacharias och Ollie Olson påbörjats.

På lördag gör han, vad han tror, är sin första solokonsert inför betalande publik i Norrbotten på tio år, på Blå Forell i Gällivare.

– Jag tycker att det är fantastiskt att spela, det har varit skitkul. Jag har inte gjort det på ett tag och att få spela och sjunga med det här gänget har varit så jäkla kul. Jag känner mig bara så lyckligt just nu – jag är väldigt lycklig (skratt).

På sidan om jobbet som lärare i Stockholm håller han på att skriva och spela in ny musik. Men någon press på att släppa skiva vill han inte veta av, det fick han nog av efter "Idol".

– Jag håller på att etablera något i mitt huvud, jag vet bara inte riktigt vad. Saker faller på plats och jag har börjat hitta suget igen. Jag tycker att det är skitkul .

Spelningen i Gällivare blir hans enda under hösten och i december väntar ett nytt kapitel då han ska bli pappa för första gången. 

– Jag är lite layd back nu. Jag är hungrig men låter saker bero mer. Det kanske är rutin eller att jag landat, kanske för att jag ska bli farsa, säger han.

Tillsammans med frun Emma Fagervall bor han i Bro norr om Stockholm och har inga planer på att flytta högre upp i landet. Men i låttexterna skiner längtan hem igenom.

– Jag har alltid en tagg i själen över att ha lämnat Norrbotten, samtidigt som jag trivs bra med min fru i Stockholm, säger han.

Markus Fagervall trivs med sin nya avslappnade tillvaro och ser fram emot att bli pappa i december.
Markus Fagervall trivs med sin nya avslappnade tillvaro och ser fram emot att bli pappa i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!