Luleåbandet syns överallt – nu är Painted Sky tillbaka

Deras logga syns på klubbar i Barcelona och Göteborg och en buss med deras namn på rullar i Luleå. Nu börjar det låta om Painted sky också.

Painted Sky, här genom trummisen Martin Jonsson, gitarristen Simon Mellin och  sångaren Andreas Strandljung, släpper musik på nytt efter sex års "överjobbande".

Painted Sky, här genom trummisen Martin Jonsson, gitarristen Simon Mellin och sångaren Andreas Strandljung, släpper musik på nytt efter sex års "överjobbande".

Foto: Magnus Tosser

Musik2022-01-20 08:21

I år fyller hårdrockarna från Luleå tio år som band och firar det med att släppa sitt första fullängdsalbum. Men att det skulle ta nästan sex år efter att EP:n "Eclipse" föddes var aldrig tanken. 

När tre femtedelar av bandet möter upp i replokalen på Kronan berättar de att Painted Sky aldrig vilat, snarare har dröjsmålet berott på bandmedlemmarna överjobbat.

– Tanken är att vi ska trycka upp en LP-version som alla känner en enorm stolthet över, då vill vi inte spara något eller behöva ångra oss. Därför har vi bollat allt sju varv, säger Andreas Strandljung. 

undefined
Hela Painted Sky under en pressfotografering inför singelsläpp och album. Elias Lennelöv, Simon Lindgren, Andreas Strandljung, Martin Jonsson och Simon Mellin .

Efter att ha varit ett flitigt liveband i mitten av 2010-talet kom första livstecknet på länge genom singeln "Inside the zone" i december. Under fredagen släpps en cover på Cornelis Vreeswijks "Somliga går med trasiga skor" och i mars kommer debutalbumet.

– Plattan är väldigt väldigt bra, men man är grymt nervös över hur den ska tas emot eftersom vi lagt ner så mycket tid, kärlek och bitar av sig själv i det. Då hoppas man att den ska landa bra hos folk, säger Strandljung. 

undefined
Sångaren Andreas Strandljung har lärt sig att behärska piano sedan sist och spelar instrumentet på en del av de nya låtarna.
undefined
Bandets logotyp kan ses lite överallt i Luleå och världen. På toaletter, gym och under broar.

Även om det varit ganska tyst kring bandet har Painted Sky varit synliga hela tiden. Stickers med bandets logotyp på har sedan starten spridits över Europa och finns på klubbar i Barcelona och Göteborg – och till och med under en bro i Bensbyn. Dessutom är det många som lagt märke till den graffitimålade minibussen med Painted Sky på – trots att den inte är i bandets ägo.

– Den rullar fortfarande i stan och är fortfarande i Painted sky-utförandet. Han som köpte den ville inte göra om den, han sa att det var ett stycke rockhistoria (skratt), säger Simon Mellin.

Andreas Strandljung:

– Om man ser den där bilen på stan någonstans vi gärna att man tar en selfie tillsammans med den och skickar till oss. Då får man en sticker tillbaka.

undefined
Andreas Strandljung och Simon Mellin har svårt att se hur livesommaren ser ut men säger att det blir "fullt ös" om de får möjlighet att spela efter pandemin.

I och med albumreleasen kommer Painted Sky dra igång en ny satsning som förhoppningsvis sprider namnet långt från replokalen.

– Det blir en vinyl, men det är extremt lång väntetid så vi vågar inte säga när. T-shirts är på G och intressanta lokala samarbeten har vi också på gång, säger Martin Jonsson.

Bandet vill hemlighålla de största planerna och avslöjar att de jobbar på att lansera något drickbart. Men framförallt är Painted Skys retrorock tillbaka.

– Jag tror vi fyller en plats i Luleå, från min synvinkel finns det ingen som är i vår genre. Med vårt röj, säger Jonsson.

undefined
Andreas Strandljung i replokalen på Kronan.
undefined
Simon Mellin
Painted Sky

Bandmedlemmar: Andreas Strandljung (sång), Simon Lindgren (gitarr), Simon Mellin (gitarr), Elias Lennelöv (bas) och Martin Jonsson (trummor).

Bakgrund: Bildades 2012 och har haft samma uppsättning sedan dess, i dag bor tre av medlemmarna i Luleå. Bandet slutade tvåa i Livekarusellens riksfinal 2015 och fick uppträda på Sweden rock. Släppte EP:n "Eclipse" 2016 och har en trogen fanskara som dyker upp på spelningar i Luleå.

Aktuella: Med singeln "Somliga går med trasiga skor" och album den 18 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!