Luleåartisten har miljonpublik – nu kommer han hem

Dark Funeral har lämnat blod och döda djur bakom sig men får fortfarande stå ut med högljudda motståndare. Efter 40 år kommer frontfiguren Lord Ahriman tillbaka till uppväxtstaden Luleå för att starta arbetet med att återerövra black metal-tronen i Europa.

Lord Ahriman är en av black metal-scenens förgrundsfigurer och nu kommer Luleåsonen tillbaka till Norrbotten för att visa vad hans band Dark Funeral kan. Under lördagen är det turnépremiär i Kulturens hus.

Lord Ahriman är en av black metal-scenens förgrundsfigurer och nu kommer Luleåsonen tillbaka till Norrbotten för att visa vad hans band Dark Funeral kan. Under lördagen är det turnépremiär i Kulturens hus.

Foto: Bartosz Szydlowski

Musik2023-10-14 06:40
undefined
Dark Funeral består av Chaq Mol, Jalomaah, Heljarmadr, Adra- Melek och Lord Ahriman. Sångaren Andreas Vingbäck (i mitten) kommer från Skaulo och har bott i Luleå.

Det är ingen färgglad syn som möter publiken i Kulturens hus på lördag. När mörkret lägger sig i den becksvarta lokalen väntar en lika dunkel begravningsstämning och bandnamnet Dark Funeral hade lika gärna kunnat vara en benämning på upplevelsen.

Bakom gitarren, spikklädda läderband och den liksminkade Lord Ahriman syns 50-årige Mikael Svanberg från Luleå.

– Vi är ett av de mest intensiva livebanden man kan se. Man måste uppleva det. Det är en upplevelse på alla sätt och vis. Spelplatsen i Luleå är lite mindre så vi kommer inte kunna ta med hela scenshowen men vi kommer definitivt erbjuda en jävla bra show, säger han.

undefined
Dark Funerals Chaq Mol och Lord Ahriman på P3 Guldgalan.

Dark Funeral räknas som ett av världens största black metal-band och begravningsföljet turnerar stora delar av året utomlands. Efter närmare "200 gig i ett svep" är bandet tillbaka Sverige och Svanberg är tillbaka i födelsestaden för att inleda återerövringen av Europa i Kulturens hus under lördagen.

– Det blir kul att komma upp och bara hänga. Och samtidigt visa var skåpet ska stå och vad jag har byggt upp under alla åren i Stockholm. Det kommer lite gamla polare och släkt, som jag inte har sett på länge, så det blir väldigt speciellt, säger Mikael Svanberg.

Lord Ahriman är den enda kvarvarande originalmedlemmen, och den outtalade ledaren, i Dark Funeral som har närmare en miljon följare på Facebook.

– Det är inte många band som är av den kalibern i den här genren, vi har byggt upp oss till ett av de absolut största banden i extremmetal-scenen. Det kan man inte klaga på. Men vi har jobbat för att bli störst och bäst, inget annat.

Men ni är inte lika stora i Sverige?

– Vi har inte gjort så mycket i Sverige eller Europa, vi har väldigt mycket i USA under de senaste åtta åren. När vi kom hem i våras sa vi att vi ska försöka återta tronen i Sverige, Norden och Europa. Det är det vi inleder nu. 

– Jag inser att det kommer vara en del jobb framför oss med att visa vad vi kan leverera. Samtidigt är det inspirerande. Vi börjar smått nu och tar det vidare därifrån.

undefined
Micke Svanberg designade sitt första Lord Ahriman-smycke i början av 90-talet, under coronapandemin tog försäljjningen fart. "Intresset är mycket större än jag trodde det skulle vara, det går faktiskt bra. Ändå har jag inte pushat det så mycket. Men nu har jag lyckats bygga upp en stabil grund som jag kan bygga vidare på. Det är väldigt inspirerande på alla sätt och vis".

Dark Funeral startades 1993 under en period då tidningsrubrikerna talade om blod, mord och kyrkobränder i black metal-kretsar. Musikstilen förknippades med ondska och beskrevs som en samhällsfara. Låtarna skulle knappt vara producerade och obehagliga att lyssna på, samtidigt som estetiken bestod av döda djur där konserterna luktade inte sällan grisblod.

– Det är väl inte så ofta man ser det längre, allt hör till sin tid. 90-talet var en sak och 30 år senare känner jag: Varför ska jag göra något som jag redan har gjort? Jag vill utvecklas och dra saker vidare. Att stå och stampa i samma skor, som black metal var på 90-talet, känns helt oinspirerande för mig. Det hörde till den tiden. Jag vill dra det vidare, till något ännu mer extremt på andra olika sätt, säger Mikael Svanberg.

Hur?

– Vi provocerar på andra sätt, man hittar nya vägar. Det hör till ens personlighet och musikstilen, för att väcka olika grejer i folk samtidigt som det betyder något för oss. Så tycker jag det ska vara, den här musikstilen ska inte vara helt mjuk – vi ska ligga på gränsen hela tiden. 

Kan du ge några exempel på hur ni provocerar nu?

– Det lär du få se på lördag, det är en del av våran show. Det har vi fått en del kritik för. Men det vi gör på scenen ska symbolisera bandet som helhet men även varje låt är en berättelse, vilket gör att det som händer på scenen måste länkas till låten på olika sätt. Det är så man berättar en story.

undefined
Mikael Svanberg flyttade från Luleå till Stockholm i början av 90-talet och blev inspirerad av black metal-scenen, som exploderade under samma tidsera.

Inför återlanseringen av Dark Fueral i Europa planerar bandet en ny scenshow där rekvisitan och effekterna inspireras av bandnamnet och låtarnas innehåll, som inte sällan berör djävulsdyrkan och antireligiösa budskap.

– När det gäller black metal är det många element som hör ihop. Intresset för design och musiken går i ett. Det där vill man hela tiden utmana sig själv, både när man skriver musik och när planerar scenshow. Jag minns själv hur det var när jag var yngre och flygliftade ner på konserter, nu har Dark Funeral nått den nivån och då vill vi kunna erbjuda fansen en upplevelse på många olika sätt, säger Mikael Svanberg.

Men att prata om satanism och låtinnehåll i media vill gitarristen och låtskrivaren undvika.

– Jag tycker att det är så mycket som kan vinklas och missförstås, jag tycker att jag delar med mig tillräckligt mycket i musiken jag skriver och genom bandet. Det räcker där. Att gå in djupare och bli personlig känns helt onödigt, säger han.

undefined
2017 vann Dark Funeral pris för "årets rock/metal" på P3 Guldgalan men i övrigt har bandet inte fått särskilt stor uppmärksamhet i Sverige.

Under turnéerna utomlands har Dark Funeral vant sig vid att bli ifrågasatta och utskällda av "olika religiösa tokstollar" som väntar utanför konsertlokalerna.

– Vi har haft några olika konstellationer i USA, de mest kända är väl de riktiga "knuckleheadsen" – Westboro Baptist Church – som var och hälsade på. Jag blev nästan lycklig över att de gav oss den uppmärksamheten (skratt). De är helt galna och ger sig på allt och alla. När de stod utanför ett spelställe var jag tvungen att gå ut och bjuda in dem till giget, men de var så klart inte intresserade av det, säger Mikael Svanberg.

Vad vet de om bandet och showerna?

– De har väl bara sett någon bild. Det är som vanligt, de dömer saker som de inte har någon koll på. De hade nog blivit väldigt förvånade över hur otroligt skön stämning det är inne på konserterna. De förväntar sig nog något helt annat – och hade säkert blivit besvikna.

undefined
Liksminkning och nitar är en del av scenshowen då Lord Ahriman uppträder med Dark Funeral.
Lord Ahriman

Namn: Mikael Svanberg.

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholm.

Från: Luleå.

Karriär: Startade Dark Funeral 1993 tillsammans med Blackmoon (avlidne David Parland) och har släppt sju album. Senaste albumet "We Are the Apocalypse" släpptes 2022. Spelade även gitarr med Wolfen Society. Lord Ahriman anses som en av de stora förgrundspersonerna i black metal och säljer bland annat egen merchandise.

Aktuell: Med turnépremiär i Kulturens hus under lördagen, tillsammans med supportakten Offerblod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!