Legendarisk afton när giganterna gör upp

Luleås egna Beatles och Rolling Stones möts på Ebeneser för att fira 50 år – och ta ställning.

"Abbey road" och "Let it bleed" i Luleåversioner. Bilden blir verklighet på fredag då de klassiska plattorna ska tolkas av lokala musiker på Ebeneser.

"Abbey road" och "Let it bleed" i Luleåversioner. Bilden blir verklighet på fredag då de klassiska plattorna ska tolkas av lokala musiker på Ebeneser.

Foto: Ebeneser

Musik2019-11-28 18:20

I år är det 50 år sedan Rolling Stones "Let it bleed" och Beatles "Abbey road" lanserades på marknaden, milstolpar som förtjänar att hyllas ansåg Anders Öhlund som drog igång en kväll med giganternas låtar. På fredag ska de två legendariska albumen hyllas och tolkas av Luleås musikprofiler – samtidigt som kampen om vem som egentligen är bäst ska avgöras.

Anders Wedins Rolling Stones eller Gunnar Sundströms Beatles.

– Vi är nog fantaster allihop, jag kan inte gradera de andra, men jag ser mig själv som en Stones-fantast. Min fru får stå ut med mycket Youtube, säger Wedin.

Kapellmästaren, vars musikintresse föddes ur "Mothers little helper", har valt ut Anna Wedin, Katarina Pettersson, Stefan Viklund,  Björn Sjöö, Björn Råberg och Anders Öhlund för att tolka "Let it bleed" från början till slut.

Och gensvaret har varit stort, biljetterna till jubileumskvällen har tagit slut.

– Det blir lapp på luckan och 250 pers på Ebeneser – det är riktigt häftigt. Och det kommer bli två välrepeterade band som ger järnet för det här. Jag tror det blir riktigt roligt, säger Wedin.

När "motståndarlaget" Beatles kommer på tal har Wedin svårt att hålla tillbaka gliringarna.

– De är ju förbandet. Få se nu ... de lade väl av där 1970? Stones håller på fortfarande och det måste väl vara ett kvalitetsmått.

"Beateln" Gunnar Sundström ger svar på tal när han får höra att de kallas förband.

– Ja, (skratt) Beatles har ju alltid legat lite före Stones med allt så det har vi inget emot. Vi är snabbare ut på scenen och blev klar i tid, kring 1969–70, medan de inte har fått ihop det ännu. Så vi är före (skratt).

Sundström, vars första musikaliska erfarenheter kom från Beatles, ser fram emot kvällen: 

– Jag tror att det kommer bli en fantastiskt roligt grej. Det är också kul med tugget mellan Anders när vi anspelar på vem som gillar vad. Så var det ju på 60-talet, då var man tvungen att ta ställning.

Gunnar Sundström har dubblat antalet bandmedlemmar genom Mikael Thurfjell, Lalle Omberg, Folke Viklund, Christoffer Schlee, Zia Lindberg, Olle Strandberg och Lars Lindkvist. Med fyra olika sångare kommer låtlistan blandas för att skapa bästa dynamik.

– Jag funderade över vilka som kunde vara galna nog att ställa upp på något så idiotiskt projekt som att tolka en så helig platta som "Abbey road". Då har jag tagit ett gäng omdömeslösa musiker som är lika galna som mig, som tycker att det låter trevligt (skratt).

Gunnar Sundström är kapellmästare för Luleås egna version av Beatles.
Gunnar Sundström är kapellmästare för Luleås egna version av Beatles.
Best of the best

Anders Wedins favoriter på "Let it bleed"

Att spela:

– "You got the silver", men det är inte så dumt att dunka igång "Midnight rambler" heller.

Att lyssna på:

– Det är en sådan skiva jag lyssnar på från pärm till pärm, de hör ihop.

Gunnar Sundström favoriter på "Abbey road"

Att spela:

– John Lennon tyckte inte om B-sidan som var som en popmusikal (skratt), det är många låtar som vävs ihop på ett spännande sätt. Jag gillar den typen av utmaningar.

Lyssna på:

– "You never give me your money".

Karta: Kulturcentrum Ebeneser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!