Körsångarna välkomnar Folkhälsomyndighetens råd

Med strikta rekommendationer till körledare och körsångare vill Folkhälsomyndigheten nu möjliggöra för körsång igen.

Erik Westbergs körer kan åter börja öva, men det kommer krävas särskilda åtgärder.

Erik Westbergs körer kan åter börja öva, men det kommer krävas särskilda åtgärder.

Foto: Pär Bäckström

Musik2020-08-14 16:00

Enligt Sveriges körförbund finns det cirka 600 000 körsångare i Sverige.

– Folk längtar ju efter att få börja sjunga igen, säger Carolina Söderberg, stiftsmusiker och på fritiden körsångare i Nederluleå kyrkokör.

Risken att sprida smitta av covid-19 mellan kördeltagarna är hög har det visat sig. Det beror på att salivdroppar sprids med större kraft när man sjunger. Dessutom står man ofta tätt tillsammans inomhus och övar under lång tid, vilket bidrar till att risken för smitta ökar enligt myndigheten.

– Det är lite paradoxalt. Från att anses vara det bästa man kan hålla med för själen, kroppen och välmåendet har körsång gått till att vara en av de absolut farligaste aktiviteterna man kan utöva, säger Carolina Söderberg som i sin tjänst bland annat är handläggare för musiken i Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten.

Många församlingar har pausat sin verksamhet för vuxna körsångare från våren och framåt, berättar hon, däribland Nederluleå församling och Luleå domkyrkoförsamling.

– I Nederluleå kyrkokör har vi haft stämrep digitalt via zoom. Det är inte så roligt, men det går ju.

Nu har Folkhälsomyndigheten publicerat rekommendationer för att möjliggöra att körrepetitionerna tas upp igen med med strikta förhållningsorder om bland annat avstånd.

– Kyrkorna har ändå en fördel i att vi har ganska stora rum att vara i. En del kommer nog dela upp körerna i olika grupper som övar på olika tider.

Det som fortfarande är osäkert är däremot om det går att ha konserter.

– Om 50-personsgränsen kvarstår blir det svårt. Ibland består ju kören av 50 personer och då finns inte utrymme för någon publik. 

En möjlighet är att live-streama konserter. 

– Det har vi blivit ganska bra på.

Erik Westbergs vokalensemble och Musikhögskolans kammarkör i Piteå har inte haft någon verksamhet på flera månader.

– Det är som att inte längre få arbeta med sitt huvudinstrument, nämligen dirigering. Det har varit väldigt tomt och konstigt, säger musikprofessor Erik Westberg som välkomnar rekommendationerna.

– Det är en lättnad att det har kommit tydliga regler för hur verksamheten kan bedrivas. Det ger i alla fall en trygghet i hur vi kan förhålla oss. Det blir spännande att få testa och vi har ju bra lokaler i Studio Acusticum.

Katarina Falk är barnkörledare i Luleå kulturskola. De har inte haft några repetitioner sedan i mars. 

– I dagsläget är det inte helt klart hur jag gör med återstarten men om jag kan vara i ett större rum med god ventilation och om barnen klarar att hålla avstånd, så startar den igen. 

Hon planerar att involvera föräldrarna i diskussionen så att alla vet vad som gäller.

– Jag saknar mina körer av hela mitt hjärta, även att sjunga själv i kör, och längtar efter en normalare tillvaro, säger Katarina Falk som på sin fritid även leder kören Rafset och sjunger i ett par körer – ingen har övat sedan i mars.

Monica Åslund, ledare för Världens kör i Luleå har också börjat fundera över hur höstens övningar ska organiseras.

– Vår kör har ju en social funktion också, vilket också är viktigt. 

Hon instämmer i att det är bra med rekommendationerna men inser samtidigt att det blir en utmaning.

– De är tydliga, men är man över 70 och i riskgrupp ska man helst inte sjunga utan tillgång till mycket stora lokaler. Jag kan tänka mig att det blir svårt att lösa. 

Hon konstaterar också att det läggs ett stort ansvar på enskilda körledare som ska göra riskbedömningarna.

Rekommendationer för kör

Folkhälsomyndigheten har i veckan publicerat rekommendationer som vänder sig till körledare, körsångare och andra berörda som behöver stöd i hur verksamheten kan bedrivas under pandemin.

Syftet är att bidra till att repetitioner och övningar kan genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

De viktigaste punkterna är att hålla stora avstånd, helst vara utomhus, att avstå om man har symptom, ha god handhygien och att helst inte delta alls om man tillhör en riskgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!