"Kan nästan vara brutalt ärliga"

Nästan 13 år efter att Andreas Selberg lämnat livet som turnerade musiker gör han debut – och blottar hjärtat direkt.

Andreas Selberg släpper singeln "You and me", ett smakprov på hur hans debutalbum kommer att låta. Precis som övriga låtar på skivan är texterna självupplevda.

Andreas Selberg släpper singeln "You and me", ett smakprov på hur hans debutalbum kommer att låta. Precis som övriga låtar på skivan är texterna självupplevda.

Foto: Magnus Tosser

Musik2019-10-31 21:07

I mitten av 2000-talet bodde Andreas Selberg i Göteborg, var hjärtekrossad och led av ”post tour syndrome”. Om detta kan lyssnaren höra på Selbergs kommande debutalbum.

När sedan frun Emma kom in i hans liv förändrades tillvaron helt när kärleken jagade iväg ångest. Om detta skriver han också. Tillsammans fick de senare sonen Oliver – som också fått en låt på nya skivan.

– Jag har extremt personliga texter, på gott och ont. Jag kan bara skriva självupplevt, jag hade velat kunna göra fiktiva texter också – men det kan jag inte, konstaterar Selberg.

– Allt handlar om känslor, miljöer eller händelser som varit.

Ett decennium efter att Andreas Selberg lämnat bandet The Groovies väcktes suget att skriva eget material efter att ha testat sig fram i olika konstellationer släpper den förre trummisen musik som spelats in tillsammans med Jonas Eriksson. 

När 41-åringen ställer sig vid mikrofonen behandlar han erfarenheterna som tagit honom till den här platsen i livet. Allt från uppväxten i Morjärv till relationen till sonen, vilket behandlas i singeln ”You and me” som släpps under fredagen.

– Den är nästan pretentiöst ärlig, på ett fint sätt. Det är min kärleksberättelse, säger Selberg.

När han beskriver musiken på debutalbumet ”Love, graveyards and desolated places”, som släpps i början av nästa år, är det orden som sticker ut.

– Texterna kan nästan vara brutalt ärliga, men jag tror att det kan uppfattas befriande att någon kan vara ärlig. De flesta är raka och enkla låtar, men bygger på texterna, säger Selberg.

Brutalast i sin ärlighet är ”February 12” som beskriver känslorna efter ett tidigare uppbrott. ”On this day, february 12, I hope you burn in hell”, sjunger Andreas Selberg.

– Det är ju ett datum som är speciellt för mig, som var positivt från början men sedan sket det sig. Den första tiden efter att det tog slut hatade jag det datumet, det kanske är sjukt men så var det, säger han.

På kort tid har solokarriären tagit fart och Andreas Selberg har synts på flera av stans scener, bland annat med bandkompisarna (”och barndomsidolerna”) i OAK, Ola Gustafsson och Kristofer Åström.

– Det händer mycket roligt, kreativiteten flödar och det är mycket mer harmoni i livet, säger Andreas Selberg.

Andras Selberg behandlar allt från uppväxten i Morjärv till realtionen till hans son i låtarna.
Andras Selberg behandlar allt från uppväxten i Morjärv till realtionen till hans son i låtarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!