"Var tvungen att välja mellan nyfödelsen och döden"

Norrbottens största hiphoppare flydde Iran för att inte bli fängslad. Nu höjer hon rösten inför flera hundra tusen fans.

Farima Habashizadehs artistnamn Justina är inspirerat av idolen Justin Timberlake. På lördag deltar hon i ett panelsamtal kring textförfattande och röstens makt på "Bok & bild" i Luleå.

Farima Habashizadehs artistnamn Justina är inspirerat av idolen Justin Timberlake. På lördag deltar hon i ett panelsamtal kring textförfattande och röstens makt på "Bok & bild" i Luleå.

Foto: Jamin

Musik2021-10-22 06:50

Årets "Bok & bild" i Kulturens hus har temat "röstens kraft" och under lördagen kommer rapparen Justina berätta hur hennes röst försökts tystas ner. I panelsamtalet med hiphoparen Zacke och Raised Fist-sångaren Alexander Hagman är hon kanske det minst välkända ansiktet för Luleåborna, men med 280 000 följare på Instagram är hon helgens största namn efter Stina Wollter.

– Jag tycker inte att det är mycket när det finns konton med miljoner följare, men de siffror jag har räcker för att ha motivation att fortsätta. Så jag har fortsatt och om människor inser att jag är en seriös musiker lyssnar de mer på mig (skratt), säger Justina, som egentligen heter Farima Habashizadeh. 

– Jag tänker inte på berömmelse nuförtiden eftersom jag insett att trovärdighet är viktigare än att vara känd. Så jag försöker vara trovärdig.

undefined
Justina kom från Iran, via Georgien, till Piteå för ett år sedan men drömmer om att en dag kunna återvända till sitt hemland. "Jag gillar trångare städer mer och även varmare väder".

I snart ett år har 31-åringen bott i Piteå, dit hon kom som fristadsmusiker från Georgien, eftersom hennes musicerande i hemlandet Iran inte är tillåtet. För några år sedan stormades och genomsöktes Farima Habashizadehs hus av iranska säkerhetstjänsten och förhördes under tre dagar. 

Efter att ha hållit på med musik i hemlighet under sex år upptäcktes det att den kvinnliga rapparen sysslade med musik och lyfte kvinnliga rättigheter i sina texter. Vilket inte accepterades. 

– Jag var tvungen att lämna mitt land för att kunna fortsätta mitt arbete, eller arbeta med dem på deras begäran för att ha tillstånd, berättar hon.

Funderade du på att sluta med musiken?

– Jag funderade på det eftersom invandring och landsflykt inte är ett lätt beslut. Invandring är en dubbel födelse för mig, du måste födas om på nytt vid 27 års ålder. Jag var tvungen att välja mellan nyfödelsen och döden för jobbet jag var intresserad av.

undefined
Med 280 000 följare på Instagram är hon den största musikern i Norrbotten på sociala medier. Många iranier hör av sig till Justina för att få stöttning och sprida kärlek.

Vad handlar dina texter om?

– Ämnet är för det mesta kvinnor och att deras rättigheter förbises, både juridiskt och socialt. Men jag har skrivit om mänskliga känslor under en tid och jag är intresserad av människors psykologiska dimension.

Får du respons av folk i Iran?

– Ja, på sociala medier och naturligtvis har vi många iranier i exil eller utvandrare från Iran.

Känner du att du kan ändra saker genom att skriva om dem? 

– Jag försöker inte ändra någonting för jag tror att förändring måste ske naturligt, det är inte påtvingat. Jag skriver bara om det jag vet och förstår. Jag vet att det finns många människor som förstår mig och mitt yrke och det är det som får förändring att hända. Det är inte jag som gör förändringen, det är sunt förnuft och den andra personen.

Hur tycker du att det är att bo i Piteå?

– Staden är lugn och bra och folket är snälla, men jag gillar trångare städer mer och även varmare väder.

Drömmer du om att återvända till Iran?

– Ja, självklart gör jag det. Men om många år kanske den drömmen har bleknat. 

undefined
Annika Norlin, Zacke och Stina Wollter är några av musikerna som tar plats på scenen under "Bok & bild"

Tre musikhöjdare

Årets Bok & Bild bjuder på en del musikaliska inslag, både genom samtal och uppträdanden. Här är tre höjdpunkter som förgyller helgen i Kulturens hus.

1) Fredag: Samtal mellan författaren och musikern Annika Norlin (Säkert!, Hello Saferide) och Rebecka Digervall (The Magnettes) om textskapande.

2) Lördag: Justina, Zacke och Alexander Hagman pratar om drivkrafterna i skapandet av musik och text.

3) Lördag: Stina Wollter uppträder tillsammans med Micke Olsson Wollter och kapellmästare Pecka Hammarstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!