– Det är otroligt vacker musik. Han blandar klassiskt sakralt, folkton med nästan lite jazziga klanger och modernt, säger Carina Henriksson som med sitt bolag Opera Vildmark i Piteå är initiativtagare till produktionen.
Hon upptäckte partituret hemma hos författaren Bengt Pohjanen i Överkalix när hon hälsade på honom en gång och blev nyfiken. Efter det beställde hon noterna som har stått i hennes bokhylla alltsedan dess, medan hon väntat på det rätta tillfället att få göra något av dem.
Tonsättaren Fredrik Sixten är född 1962 i Skövde, uppvuxen i ett prästhem, och utbildad vid bland annat Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Han har genom åren arbetat som musiker och organist i olika kyrkor. 2001 till 2013 var han domkyrkoorganist i Härnösands domkyrkoförsamling. Han skrev dödsmässan när hans vän gick bort endast 37 år gammal och det kom ut 2007.
Utöver de latinska texterna som hör till ett requiem ville han ha en folklig prägel på det och bad Bengt Pohjanen skriva texter på svenska.
– Fredrik Sixtens requiem har satts upp i södra Sverige och i andra länder, men nu ville vi göra en norrländsk uppsättning. Alla medverkande kommer från, arbetar i eller bor i Norrland, berättar Carina Henriksson.
Hon har valt den version som är skriven för kör, solister och orgel. Carina Henriksson själv och Ola Eliasson, som ursprungligen är från Skellefteå, har utbildat sig vid Framnäs folkhögskola och arbetar på Kungliga Operan, ska sjunga solopartierna.
Bengt Pohjanen kommer att recitera sina texter och för att förstärka den norrbottniska prägeln har hon bett honom att översätta dem till meänkieli. Något som passar särskilt bra eftersom 27 februari, dagen för framförandet, är självaste meänkielidagen – det vill säga det datum för 30 år sedan då meänkieli proklamerades som ett eget språk.
Lars Nilsson, kyrkomusiker i Piteå församling, verksam i Öjebyns kyrka, spelar orgel och därtill har de engagerat dansaren Linn Lindström från Piteå samt regissören Catarina Gnosspelius.
Dans är kanske inte det första man tänker på när det gäller ett requiem, men Carina Henriksson menar dans passar utmärkt ihop med den expressiva musiken i det här verket.
Och så har hon fått med sig Erik Westbergs vokalensemble.
– Det var fantastiskt roligt att han tackade ja.
Det är inget enkelt verk påpekar Erik Westberg, som kommit hem till Carina Henriksson i Piteå denna förmiddag för att jobba vidare med förberedelserna. När han lyssnade på Fredrik Sixtens requiem första gången blev han starkt berörd, berättar han.
– En del partier är extremt vackra, andra är uttrycksfulla och mäktiga. Men man måste öva. Det är mycket delningar, så vi behöver nog vara åtminstone 20 sångare, istället för 16 som vi brukar vara, och det är mycket höga lägen.
Kören kommer inte att få vila något under det 50 minuter långa verket.
– Men allra tuffast är det nog för organisten, tillfogar han.
Att de valde orgelversionen var för att fira att orgeln i Studio Acusticum firar tio år, samtidigt som Festspelen i Piteå som också är med som arrangör firar 40 år, så det blir dubbla jubileum.
Föreställningen ges bara en gång, men ska spelas in och sändas på digitala plattformar.