Så har artisterna påverkats av pandemin

En del har passat på att skriva ny musik. Andra har hämmats i sitt skapande av den isolering pandemin har lett till.

Marcus Jacobsson Garbom berättar att det finns en enorm pepp på att komma igång med musiken igen.

Marcus Jacobsson Garbom berättar att det finns en enorm pepp på att komma igång med musiken igen.

Foto: Privat

Musik2021-08-20 19:30

Hos BD Pop i Luleå har man hållit inspelningsstudion öppen även under pandemin. Trycket har varit lika högt som vanligt.

– Som vi upplever det så har folk skrivit och spelat in musik minst lika mycket som vanliga år. Kanske att de även har lagt mer tid på det än vanlig när live-biten har varit borta, säger Fredrik Johansson, BD Pop.

För de musiker som livnär sig på sin musik har pandemin däremot slagit hårt ekonomiskt i och med att de inte har kunnat dra in pengar på konserter.

–Jag tror att både musiker och artister har anpassat sig och letat andra ben att stå på, andra inkomstkällor. Kanske har de hittat andra att skriva musik åt.

Musikstreaminen har ökat, men det har inte kunnat ersätta live-spelningarna, konstaterar han.

– Både vad gäller streamade konserterar och streamad musik så måste man upp i så stora volymer för att det ska generera pengar och betalningsviljan för streamade konserter är inte superhög som vi upplever det.

Har ni från BD Pop stöttat musiker under pandemin?
– Vi har samma budget som vanligt, men vi märker att våra stöd har riktats till andra saker än turnéer, det har mer varit produktionsstöd.

Många aktiviteter som de normalt sett brukar ha, som Demoveckan, har fått skjutas upp.

Marcus Jacobsson Garbom arbetar för Kulturens bildningsverksamhet, vars musikenhet Evelyn har lokaler på Kronan, där det finns inspelningsstudio och replokal. Under pandemin har dessa varit stängda under en lång period.

– Det var ett beslut som studieförbunden tog gemensamt att inte anordna några fysiska träffar.

Pandemin har därför inneburit att deras studiecirklar för musiker har begränsats i sina möjligheter att skapa och utöva musik, särskilt de som inte har någon utrustning hemma.

Fortfarande har det släppts musik men han ser också att många har tappat inspirationen när samhället har stängts ner och de har tvingats bli "hemmasittare".

– Det är flera som har uttryckt att de har mått dåligt av att inte kunna hålla på med sin musik och jag tycker det är viktigt att lyfta. Det gäller även nationellt inom vårt studieförbund. Man kan ju spontant tänka att folk skulle ha mer tid att skriva musik, men pandemin har även påverkat människors psykiska hälsa så att man inte har orkat.

Nu är de i stort sett uppe i normal verksamhetsgrad igen och förbereder spelningar på Kulturnatten 11 september.

– Vi ser en enorm pepp på att komma igång med musiken igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!