Dataspel och film nutida arena för klassisk musik

Film och tv-spel har blivit en arena för nutida klassisk musik. Det berättar Christian Feivik, som leder Luleå symfoniorkester. Nu gör orkestern gemensam sak med Luleå kammarkör och bjuder 8 april på en "afterworkkonsert" med musik från den fiktiva världen.

Luleå orkesteförenings symfoniorkester har fått med sig Luleå kammarkör på en konsert med musik från tv- och dataspel.

Luleå orkesteförenings symfoniorkester har fått med sig Luleå kammarkör på en konsert med musik från tv- och dataspel.

Foto: Åsa Bäcklin

Musik2022-04-05 05:34

Kammarkören har tidigare sjungit bland annat Brahms Requiem och Förklädd gud ihop med Luleå orkesterförenings symfoniorkester, men aldrig tidigare den här typen av musik. De sjunger delvis på latin, delvis på ett fantasispråk och så lite på engelska.

– Musiken är rätt häftig. Det är rytmiskt lite knepigt och det handlar mycket om att kören blir som en extra effekt, säger körledaren Monica Wasberg.

Åsa Bäcklin är solist i Priscilla's Song eller The Wolven Storm som den egentligen heter, av Marcin Przybylowicz, hämtad ur spelet The Withcher 3. 

– Det är ju storslagen musik. Det är jättekul men lite annorlunda mot vad vi brukar sjunga, säger hon.

Christian Feivik, som dirigerar orkestern, är glad att han har fått med sig kören. Det gör att han kan välja musik helt villkorslöst.

– De två andra gångerna vi har haft konserter med dataspelsmusik har vi fått kompromissa lite med låtvalen, men denna gång kan vi bre på ordentligt med de här mäktiga låtarna som kräver kör också.

Han har själv vuxit upp med dataspels- och tv-spelsmusik.

– Jag brukar säga att dataspelsmusiken och filmmusiken är den nutida klassiska musiken, men kanske i högre grad dataspelsmusiken, för den svävar ut lite mer. 

Tack vare dessa nya arenor har den klassiska musiken börjat leva ett nytt liv.

– Det kanske inte är så många som tänker på det, men merparten av den klassiska musiken konsumeras nu för tiden genom film eller spel.

Det finns kompositörer som är helt inriktade på data- och tv-spelsnischen berättar Christian Feivik. Han brukar kalla en del av dem för indie-kompositörer.

– Det kan vara kompositörer som inte är särskilt kända över huvud taget och som får chansen att göra musik till ett spel som inte heller har en jättestor publik till en början. Men så helt plötsligt bara växer det och blir större. Ett sådant exempel är Minecraft.

Ett annat exempel är spelet Celeste med musik av Lena Raine. Repertoaren innehåller ett smakprov därifrån.

Övrig musik på fredagens konsert är skriven av Jeremy Soule, Nobuo Uematsu, Martin O´Donnell, Michael Salvatori, Daniel Pemberton, Marcin Przybylowicz, Hans Zimmer, Ludwig Göransson, Rachel Portman, John Williams och Joe Hisaishi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!