Artistens nya liv utan band: "Det kändes för jävligt"

Per Nordmark har varit en del av musikscenen i Norrbotten i många år. Nu står han där uppe utan band.

Per Nordmark, känd från bland annat Fireside, släppte sitt första soloalbum och befinner sig på turné där han står ensam på scenen.

Per Nordmark, känd från bland annat Fireside, släppte sitt första soloalbum och befinner sig på turné där han står ensam på scenen.

Foto: André Jofré

Musik2021-11-09 20:21

Per Nordmark har främst gjort sig känd som trummis i Fireside och Breach och har på senare år spelat ihop med bland andra Familjen och Christian Kjellvander. Men efter att ha släppt sitt första album som soloartist, ”Bury them all”, är han ensam. 

Som förband åt Johnossi står han längst ut på scenkanten med alla blickar mot sig för första gången i karriären. 

– Det är helt overklig KBT, det är skithäftigt och overkligt att stå ensam på scenen. Det är svinkul men verkligen något man inte är van vid (skratt).

undefined
Per Nordmark, med albumet ”Bury them all” infällt, agerar frontman och ensamvarg för första gången.

Inför den första spelningen, som genomfördes i Oslo, vandrade han oroligt omkring backstage och skrev på sociala medier att han "mådde skit". 

– Det kändes för jävligt, det var länge sedan jag kände så. Jag har spelat musik hela mitt liv men aldrig ståt ensam på en scen. Det är klart att jag blir nervig då, berättar Nordmark.

– Det inte bara det att jag ska sjunga, det är också att vara själv. Jag är van vid att ha med mig ett helt band bakom mig (skratt). Men det här är ett "one man band".

undefined
Per Nordmark, känd från bland annat Fireside, släppte sitt första soloalbum och befinner sig på turné där han står ensam på scenen.

Fram till den 3 december pågår turnén med Johnossi och sedan hoppas Per Nordmark på att kunna genomföra egna spelningar där han sjunger sina nya låtar.

Anledningen till att han valt att ställa sig på scenen och sjunga själv som 48-åring beror på att låtarna betyder så mycket.

– Att solodebutera vid den här åldern, är det ens rimligt? Men det känns helt rätt och det är svinkul, det är faktiskt skitroligt att sjunga live också. Det känns spännande. Jag har spelat trummor i hela mitt liv men det här är något helt nytt

På albumet finns bland annat singeln "You and me" med, en låt han spelat in tillsammans med Jenny Wilson. Musikerna har gemensamma upplevelser om att ha drabbats av cancer, vilket gjorde deras möte i studion speciellt. 

– Det hade inte fungerat om någon annan sjöng dem, eftersom de inte vet vad det handlar om, säger Nordmark. 

Albumet beskrivs som en "skiva som handlar om psykisk ohälsa och att ta farväl av sina nära".

– Det är mycket av en observation, den handlar om folk som kommit och gått i mitt liv. Den handlar inte bara om mig, utan folk jag haft en relation till och tyvärr finns inte alla kvar, säger Per Nordmark.

– Jag har skrivit musik under en lång tid, men tidigare har andra sjungit låtarna. Den här gången kändes det viktigt att sjunga dem själv, berättar Per Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om