Aasa: "Mitt textförfattande på svenska är mer unikt"

Artisten Amanda Aasa om tiden efter Melodifestivalen och höstens planer.

 "Jag hoppas någon går hem och tänker wow, den där textraden kändes i mig. Om någonting känns i någon, är jag nöjd", säger Amanda Aasa om att spela live.

"Jag hoppas någon går hem och tänker wow, den där textraden kändes i mig. Om någonting känns i någon, är jag nöjd", säger Amanda Aasa om att spela live.

Foto: Melanie Åström

Musik2020-07-26 19:00

Amanda Aasa blev främst känd för allmänheten efter sin medverkan i Melodifestivalens deltävling i Luleå tidigare i år. Hon beskriver deltagandet som sin "hittills största bedrift" i sin karriär och något som hon byggt vidare på sedan dess. Tiden efter har till stor del handlat om att återhämta sig och reflektera över upplevelsen, berättar hon. 

– Noll till hundra och sen hundra till noll är en korrekt beskrivning. Jag var ganska trött efter mello och sov i två veckor och sen handlade det om att förvalta momentumet som man får när man är med, säger Amanda Aasa och fortsätter:

– I efter hand ser man på det man har gjort och önskar man kunde göra om det med det man vet nu, jag var ny och hade svårt att njuta av upplevelsen på det sätt som jag tror många andra artister kan.

Efter tävlingen har hon släppt singeln "Svår sometimes".

– Jag är inte nöjd. Jag hävdar att det är en skitbra låt och den enda låten jag har släppt som jag kan lyssna på i efter hand. Jag gillar produktionen, melodin och texten, men vår marknadsföring och vår pr höll inte. 50 000 streams efter ett mellodeltagande tycker inte jag är en väl utförd pr-kampanj av en låt, men man lär sig av sina misstag. Vi kommer gå en annan väg med nästa låt.

Och just företagsdelen av artisteriet är något som Amanda Aasa har intresserat sig för. Till hösten ska hon kombinera det kreativa i musikskapandet med att läsa akademiskt till en kandidatexamen i entreprenörskap och företagsledninh vid Södertörns universitet i Stockholm. 

– Det finns den sjungande artist-Amanda och sen finns management-Amanda som mejlar och planerar. Idag är alla artister mer eller mindre företagsamma. 

Hur ska du hinna med det?

– Jag är bra på att plugga så jag tror verkligen att jag kan kombinera det. Dygnet har så många timmar och det handlar om att förvalta tiden.

Vad kommer vi få höra från dig härnäst?

– Det kommer en låt nu i mitten eller slutet av augusti som heter “Bete dig” och är en riktig sommarsmash.  Vi släpper den då och det är en upptempo, poppig och varm låt om ett ex som vägrar släppa taget om dig. Bete dig bara fatta, jag skulle heller dö än att gå tillbaka till att vara du och jag igen.

Hennes fokus ligger idag på att skriva musik på svenska, något som hon gör sig bättre i, menar hon. 

– Mitt textförfattande på svenska är mer unikt än mitt textförfattande på engelska. Jag är jättebra på text, det är min styrka som låtskrivare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!