Förra året började SVT:s stora berättelse om vårt land – från istiden fram till våra dagar. Men serien fick kritik av arkeologen Nils Harnesk, Norrbottens museum som menade att serien förstärkte bilden av en kolonial historiesyn på dagens norra Sverige.
– Jag är inte förvånad med tanke på vilka experter som medverkat i serien. Norra Sverige osynliggörs igen, sade han i en intervju i Norrbottens-Kuriren.
Men nu tar Norrbottens museum revansch genom att i årsboken "Historien om Norrbotten" ta med läsaren på en tidsresa från medeltiden till idag, där Norrbottens mångfacetterade historia speglas genom olika nedslag.
Exempelvis lyfts 1300-talets maktutövning och de mytomspunna birkarlarna, historien bakom de medeltida kyrkorna i Gammelstad, Kalix och Öjebyn samt kulturutbytet mellan väst och öst.
Dessutom belyses hungersnöd i Överkalix och Norrbottensgårdens unika utveckling, industrialiseringens påverkan på länet samt dagens industriomvandling. Men boken skildrar också den kvinnliga rösträttsrörelsen, de båda världskrigens fasor, 1700-talets musikliv i Piteå samt berättar om den samiske brobyggaren och aktivisten Andreas Labba, som arbetade för samisk kultur och rättigheter. Totalt 16 olika historiska berättelser om vårt län.